Volledig scherm
Donald Trump © epa

Inlichtingendienst tegen Trump: Russen beweren belastende informatie te hebben

President Barack Obama en de aankomende president Donald Trump zijn vorige week door de Amerikaanse inlichtingendiensten geïnformeerd over het bestaan van geheime documenten waarin belastende feiten staan over persoonlijke en financiële zaken van Trump. De documenten zouden in handen zijn van Russische spionnen, zo bevestigen diplomatieke bronnen tegen CNN.

De informatie zou naar boven zijn gekomen bij het onderzoek naar de beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen door de Russen, zo beweren bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten. De informatie zou zijn verzameld door een voormalig lid van de Britse inlichtingendienst die als geloofwaardig wordt beschouwd. De FBI heeft de zaak nu in onderzoek, zo meldt CNN.

CNN kon een 35 pagina's tellende samenvatting inkijken van de memo's waarop de informatie van de Britse informant is gebaseerd. De pagina's zijn inmiddels gepubliceerd door Buzzfeed.

Trumps banden met Moskou

In het document wordt onder meer gesproken over Trumps seksuele uitspattingen in Moskou, het feit dat Trump al jarenlang informatie krijgt van Russische bronnen en dat er onder andere een geheime ontmoeting plaatsvond tussen Trumps advocaat Michael Cohen en afgevaardigden van het Kremlin in augustus 2016. 

Of alle beweringen in het document daadwerkelijk kloppen, wordt nu dus verder onderzocht. Daarop vooruitlopend werden Obama en Trump alvast geïnformeerd door de leiders van vier vooraanstaande inlichtingendiensten: James Clapper, directeur van de Nationale Inlichtingendienst, FBI-directeur James Comey, CIA-directeur John Brennan en admiraal Mike Rogers, directeur van de NSA.

Trump werd door hen op de hoogte gesteld over het lopende onderzoek, omdat er al diverse geruchten circuleerden binnen de inlichtingendiensten, in het Congres en bij andere diplomaten in Washington DC, zo deelden bronnen mee aan CNN.

'Politieke heksenjacht'

De aankomend president reageerde vandaag woedend op het nieuws. Hij sprak op Twitter over ,,nepnieuws'' en ,,een politieke heksenjacht''. Zijn overgangsteam heeft nog niet gereageerd.

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris zei tegen persbureau Reuters dat inderdaad nog moet blijken of de beschuldigingen kloppen. Sommige informatie van de voormalige Britse inlichtingenfunctionaris zou onjuist zijn gebleken, maar over het algemeen zou zijn eerdere werk geloofwaardig zijn.