Een persoon liep gisteren voorbij de kerk waar kaarsen zijn aangestoken voor de gewonden die vielen toen een automobilist inreed op de carnavalsoptocht in het Duitse Volkmarsen.
Volledig scherm
Een persoon liep gisteren voorbij de kerk waar kaarsen zijn aangestoken voor de gewonden die vielen toen een automobilist inreed op de carnavalsoptocht in het Duitse Volkmarsen. © REUTERS

‘Inrijden op carnavalsoptocht was geen politieke daad, automobilist ontoerekeningsvatbaar’

De man die maandag inreed op een carnavalsoptocht in het Duitse Volkmarsen deed dat niet uit ideologische motieven. Volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung gaan de onderzoekers daar nu van uit. Eerder was wel sprake van een politiek gemotiveerde aanslag. 

De onderzoekers gaan er volgens de krant van uit dat het een dolle actie van de man was, een 29-jarige inwoner van Volkmarsen. Door zijn actie raakten meer dan zestig mensen gewond, onder wie veel kinderen. De man weigert vooralsnog een verklaring af te geven. Een van de mogelijkheden is dat de man in een geestelijke crisis verkeerde en in een opwelling tot zijn daad besloot. Artsen hebben de man inmiddels ontoerekeningsvatbaar verklaard. De onderzoekers hopen meer informatie over zijn beweegredenen te ontdekken in zijn mobiele telefoon en andere in beslag genomen apparaten. 

Ophef

Volgens ooggetuigen reed de automobilist omstreeks 14.45 uur enkele wegversperringen omver, reed hij met hoge snelheid in op de stoet en kwam zijn zilvergrijze Mercedes-stationwagen pas na een meter of 30 tot stilstand. De bestuurder gaf toen nog gas, aldus de getuigen. De carnavalsoptocht werd afgebroken, evenals andere optochten in de regio. 

Het incident heeft veel ophef veroorzaakt in Duitsland, met name omdat vijf dagen eerder het bloedbad in Hanau plaatsvond. In die stad, zo’n 200 kilometer zuidelijker in dezelfde deelstaat, schoot een extreemrechtse schutter een week eerder negen mensen met een migratieachtergrond dood in shishabars. Volgens justitie handelde hij uit vreemdelingenhaat. 

 1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.
 2. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.