Volledig scherm
De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de extreemrechtse Lega. © REUTERS

Internetters behoeden Italiaanse vicepremier voor vervolging

De militanten van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) hebben zich maandag tijdens een online stemming uitgesproken tegen een proces tegen vicepremier, minister van Binnenlandse Zaken en partijleider Matteo Salvini van de extreemrechtse Lega. De stemming leidde tot spanningen binnen de regeringscoalitie van beide partijen.

Bijna zestig procent van de militante achterban van M5S stemde in het voordeel van Salvini, wiens partij Italië sinds juni bestuurt in een coalitie met M5S. Meer dan 52.000 militanten namen maandagavond deel aan de stemming via het online platform ‘Rousseau’. ,,Het hoge aantal stemmers toont nogmaals aan dat Rousseau werkt en bevestigt de deugdelijkheid van ons instrument van directe democratie’’, zegt vicepremier Luigi Di Maio, de leider van M5S.

De beslissing om de stemming te organiseren, verdeelde de antisysteempartij sterk. De leiders van M5S, maar ook die van de Lega, waarschuwden dat ze zou kunnen leiden tot een regeringscrisis als de uitkomst nadelig zou uitvallen voor Salvini.

Aanleiding

Een speciale rechtbank voor ministers is een procedure gestart tegen Salvini wegens ‘opsluiting van personen’. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij in augustus dagenlang verhinderde dat 177 geredde vluchtelingen en migranten zouden ontschepen van een schip van de Italiaanse kustwacht. De opvarenden werden uiteindelijk verdeeld over verschillende EU-landen.

Een Senaatscommissie moet dinsdag definitief beslissen over de vervolging van Salvini. M5S en de Lega hebben daarin de meerderheid. Gezien de uitslag van de online stemming, zal de M5S, net als de Lega, de vervolging van Salvini naar alle waarschijnlijkheid weigeren.

Verdeeld

De kwestie verdeelt M5S, een beweging die gebaseerd is op de principes van transparantie, integriteit en participatieve democrate. Enerzijds is er de ‘rechtlijnige’ vleugel, die vindt dat justitie de vrije hand moet hebben. Anderzijds zijn er de ‘realisten’, die willen vermijden dat de regeringscoalitie uit elkaar valt.