Iran beschuldigt Israël van sabotage nucleaire installatie en zweert wraak
UpdateHet incident in de belangrijke Iraanse nucleaire installatie in Natanz gisterochtend (zondag) zou gaan om een aanval van Israël. Volgens functionarissen van de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten is de schade aan de nucleaire installatie zo groot dat het zeker negen maanden kan duren voordat de uraniumproductie weer hersteld is, schrijft The New York Times.
Twee anonieme functionarissen zeggen tegen de Amerikaanse krant dat de schade is veroorzaakt door ‘een grote explosie die de interne energiesystemen compleet heeft verwoest’. De energiesystemen zijn bedoeld om de ondergrondse centrifuges aan te voeren die uranium verrijken.
Eerder werd nog gesproken van een ongeluk in de ondergrondse kerninstallatie. Het atoomagentschap sprak van een stroomstoring. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. De meldingen kwamen enkele uren nadat de geavanceerde centrifuges voor de verrijking van uranium in gebruik waren genomen.
Israëlische media berichten op basis van anonieme bronnen dat inlichtingendienst Mossad de installatie in Natanz heeft gesaboteerd. De Israëlische autoriteiten hebben dat niet bevestigd, maar Iran twijfelt er niet aan dat Jeruzalem achter het incident zit. De Iraanse autoriteiten hebben wraak gezworen, bericht de staatstelevisie.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif wees vandaag met een beschuldigende vinger naar de ‘zionisten’, waarmee hij doelde op de Israëliërs. Die wilden volgens de minister ‘wraak nemen’ omdat zijn land vooruitgang heeft geboekt bij pogingen internationale sancties van tafel te krijgen.
Iran heeft ook een verdachte op het oog. De persoon die de stroomstoring heeft veroorzaakt is volgens plaatselijke media geïdentificeerd, maar wie dat zou zijn en waar die zich zou bevinden, is niet bekendgemaakt.
Nieuw atoomakkoord
De timing van de aanval is opvallend: Iran is al enkele weken in overleg met China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over een nieuw atoomakkoord. In 2015 is een internationaal akkoord gesloten met Iran over de nucleaire projecten van dat land. In 2018 stapte voormalig president van de Verenigde Staten, Donald Trump, uit het akkoord en kondigde hij nieuwe sancties af tegen Iran. Het land voelt zich sindsdien niet meer verplicht zich aan de afspraken te houden.
Het is niet duidelijk in hoeverre de VS van tevoren op de hoogte waren van de aanval op de nucleaire installatie in Natanz. De aanval vond plaats op dezelfde dag dat de Amerikaanse secretaris van Defensie, Lloyd J. Austin III, op bezoek was in Israël. Dat land heeft er eerder geen geheim van gemaakt dat het niet achter de plannen staat van de Amerikaanse president Joe Biden om het nucleaire verdrag nieuw leven in te blazen.
Iran verrijkte intussen tien keer zoveel uranium als is toegestaan. Sinds januari is Iran bovendien begonnen met het verrijken van uranium naar een puurheid van 20 procent. Het land stelt dat deze ontwikkelingen niet voor militaire doeleinden zijn.
Uranium moet een proces ondergaan om geschikt te worden gemaakt voor kernenergie of -wapens. Een verrijking van uranium tot 20 procent is over het algemeen onvoldoende voor het maken van kernwapens. Voor kernenergie kan 3 procent genoeg zijn.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Iran hervat verrijken van uranium
Iran heeft het verrijken van uranium in een ondergronds centrum bij het plaatsje Fordow hervat. Volgens een regeringswoordvoerder wordt er uranium tot 20 procent verrijkt. Uranium moet een proces ondergaan om geschikt te worden gemaakt voor kernenergie of kernwapens. -
Vanaf volgend jaar verplicht ticket voor dagjesmensen Venetië
Dagtoeristen die naar Venetië willen moeten vanaf volgend jaar een entreekaartje kopen voor hun bezoek aan de Noord-Italiaanse stad. Dat geldt ook voor passagiers van cruiseschepen. De regel, die op 16 januari ingaat, moet de stroom gasten binnen de perken houden, vooral in de drukste periodes. -
Iran schendt atoomdeal weer, wil uranium veel meer gaan verrijken
Iran is van plan uranium te gaan verrijken tot een zuiverheid van 20 procent, véél méér dan is afgesproken in het atoomakkoord van 2015. Dat heeft het internationaal atoomagentschap IAEA vrijdag laten weten. -
PREMIUMvideo
Iran en VS dagen elkaar uit: ‘Doe geen domme dingen, anders...’
Een jaar na de moord op generaal Qassem Soleimani dagen Iran en de Verenigde Staten elkaar als volleerde vechtsporters uit in een ‘staredown’.
-
Al ruim dubbel zoveel plofkraken in Duitse deelstaat, veel toegeschreven aan Nederlandse Audi-bende
In de eerste zes maanden van 2022 zijn in Noordrijn-Westfalen (NRW) meer dan dubbel zoveel plofkraken gepleegd als in dezelfde periode vorig jaar. Tegenover de 44 van toen staan nu al 105 overvallen met explosieven op geldautomaten in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat, meldt de recherche. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.