Foto ter illustratie. Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde oefenen in speedboten.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde oefenen in speedboten. © AFP

Iran: Tanker geënterd die olie smokkelde

UpdateDe Iraanse Revolutionaire Garde heeft onlangs weer een olietanker geënterd. Het schip zou ,,olie smokkelen naar enkele Arabische staten’’, aldus een mededeling vandaag op de staatstelevisie van het land. 

Het zou gaan om een kleine buitenlandse tanker die afgelopen woensdag al zijn gestopt. Uit welk land het vaartuig afkomstig is, is nog niet bekend, aldus de staatstelevisie. Het schip vervoert 700.000 liter olie - Dat is vergeleken met de meeste olietankers op de wateren in deze regio een minuscule hoeveelheid - en heeft een crew van zeven mensen met verschillende nationaliteiten. De bemanningsleden zijn gearresteerd. De olie zou de tanker ergens op zee van andere schepen hebben gekregen. 

Het enteren van het schip vond plaats in de Perzische Golf, op zo'n 640 kilometer van de Straat van Hormuz. In die druk bevaren waterweg zijn de laatste weken meerdere incidenten met tankers geweest. Zo nam Iran op 19 juli de Britse tanker Stena Impero in beslag die zich volgens het land niet aan de regels hield. Een tweede tanker werd aangehouden, maar mocht later toch doorvaren. De acties volgden op het aan de ketting leggen van de Iraanse tanker Grace 1 in Gibraltar door de Britse marine. Het schip wordt verdacht van overtreding van de EU-sancties tegen Syrië.

Bezorgd

De Britten weigeren het Iraanse schip terug te ruilen voor de Stena Impero en hebben de inbeslagname van de Impero scherp veroordeeld. Ook Nederland toonde zich uiterst bezorgd over de actie van de Iraanse Revolutionaire Garde. De vrije en ongehinderde doorvaart van schepen is van groot belang. 

De Britse regering heeft al besloten om schepen die onder Britse vlag varen te beschermen in de zee bij Iran. Het land verzocht - samen met Amerika - ons land om marineschepen richting de Golf te sturen, maar Nederland besloot toen de situatie eerst aan te willen kijken.

Bekijk hieronder  beelden van de inbeslagname van de Britse olietanker op 19 juli:

  1. Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    Echtpaar uit VS kan na 2,5 maand eindelijk ruïnes Pompeii bezoeken: ‘Cadeau voor 30-jarig huwelijk’

    De Amerikaanse pensionado's Colleen (63) en Marvin Hewson (75) gingen begin maart naar Italië voor een droomvakantie. Voor het eerst samen de Atlantische Oceaan over, naar Rome en zelfs de ruïnes van Pompeii stonden op de bucketlist. En toen kwam corona. In plaats van hals over kop terug naar huis te vliegen - dat ging niet meer - bleven de Hewsons in Pompeii. Vandaag hoorden ze bij de eerste bezoekers die de wereldberoemde archeologische vindplaats mochten betreden na de heropening.
  2. Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Eerste bemande vlucht Elon Musk morgen de ruimte in en dat is niet zonder risico

    Alle ogen zijn morgen gericht op het Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida. Voor het eerst in bijna tien jaar worden daar twee Amerikaanse astronauten vanaf eigen bodem de ruimte in geschoten. En voor het eerst in bijna veertig jaar zal dat met een gloednieuw toestel gebeuren: de Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-baas Elon Musk. Een vlucht die niet zonder risico’s is, zo berekende de NASA.