Volledig scherm
Foto ter illustratie. Leden van de Iraanse Revolutionaire Garde oefenen in speedboten. © AFP

Iran: Tanker geënterd die olie smokkelde

UpdateDe Iraanse Revolutionaire Garde heeft onlangs weer een olietanker geënterd. Het schip zou ,,olie smokkelen naar enkele Arabische staten’’, aldus een mededeling vandaag op de staatstelevisie van het land. 

Het zou gaan om een kleine buitenlandse tanker die afgelopen woensdag al zijn gestopt. Uit welk land het vaartuig afkomstig is, is nog niet bekend, aldus de staatstelevisie. Het schip vervoert 700.000 liter olie - Dat is vergeleken met de meeste olietankers op de wateren in deze regio een minuscule hoeveelheid - en heeft een crew van zeven mensen met verschillende nationaliteiten. De bemanningsleden zijn gearresteerd. De olie zou de tanker ergens op zee van andere schepen hebben gekregen. 

Het enteren van het schip vond plaats in de Perzische Golf, op zo'n 640 kilometer van de Straat van Hormuz. In die druk bevaren waterweg zijn de laatste weken meerdere incidenten met tankers geweest. Zo nam Iran op 19 juli de Britse tanker Stena Impero in beslag die zich volgens het land niet aan de regels hield. Een tweede tanker werd aangehouden, maar mocht later toch doorvaren. De acties volgden op het aan de ketting leggen van de Iraanse tanker Grace 1 in Gibraltar door de Britse marine. Het schip wordt verdacht van overtreding van de EU-sancties tegen Syrië.

Bezorgd

De Britten weigeren het Iraanse schip terug te ruilen voor de Stena Impero en hebben de inbeslagname van de Impero scherp veroordeeld. Ook Nederland toonde zich uiterst bezorgd over de actie van de Iraanse Revolutionaire Garde. De vrije en ongehinderde doorvaart van schepen is van groot belang. 

De Britse regering heeft al besloten om schepen die onder Britse vlag varen te beschermen in de zee bij Iran. Het land verzocht - samen met Amerika - ons land om marineschepen richting de Golf te sturen, maar Nederland besloot toen de situatie eerst aan te willen kijken.

Bekijk hieronder  beelden van de inbeslagname van de Britse olietanker op 19 juli: