Volledig scherm
© AMAQ/Twitter

IS verspreidt videoboodschap van vermeende aanslagpleger Parijs

Amaq, het persagentschap van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), heeft zojuist een videoboodschap verspreid van de vermeende dader van de mesaanval gisteren in Parijs. Daarin zweert de man in het Frans trouw aan IS-leider Abu Bakr-al-Baghdadi.

In de video is te zien hoe een gemaskerde man trouw zweert aan al-Baghdadi en aan de extremistische groepering zelf. Volgens Amaq gaat het om Khamzat Azimov, de jonge twintiger uit Tsjetsjenië die gisteren een voorbijganger doodde in het centrum van Parijs. Ook vielen er vier gewonden bij de mesaanval. 

IS eiste de aanslag gisteren al op. Dat doet de organisatie overigens vaker, ook als daders in werkelijkheid niets met de extremistische groepering te maken hebben. In dit geval lijkt het er echter op dat Azimov online wel contact heeft onderhouden met medestanders van de groepering.

In de video zegt de man nog dat de ,,andere mujahedin (Arabisch voor strijders, red.) in Irak, Syrië en overal ter wereld vastberaden moeten blijven”. ,,De overwinning is nabij. Aan Frankrijk en zijn inwoners zeg ik: jullie zijn begonnen met het doden van moslims.”

Jenan Moussa on Twitter

1- "I record this video to pledge allegiance to the caliph Abi Bakr al-Baghdadi al-Husseini al-Qurashi", Paris attacker says in video published just now by ISIS propaganda wing. @akhbar

Terreurdaad

Ooggetuigen verklaarden tegenover de politie dat de man 'Allahu Akbar' riep toen hij gisteren met een keukenmes van tien centimeter de mensen te lijf ging. De handelswijze van de aanvaller is voor de Franse autoriteiten aanleiding de aanval te behandelen als een terreurdaad.

Azimov, die na zijn actie door de politie werd doodgeschoten, werd geïdentificeerd aan de hand van zijn vingerafdrukken. Hij kreeg in 2010 de Franse nationaliteit, maar werd geboren in de autonome Russische republiek Tsjetsjenië. Hij groeide op in Straatsburg en belandde in 2016, als tiener, op een zwarte lijst van potentiële verdachten. De reden: hij had indirect contact met iemand in Syrië.

Verhoor

De man woonde sinds kort met zijn ouders in het noordoosten van Parijs. Zijn vader en moeder zijn aangehouden voor verhoor. Hun huis werd afgelopen nacht doorzocht, maar er zou niets belastend zijn gevonden. Vanmiddag werd bekend dat ook een vriend van de dader in Straatsburg is aangehouden voor verhoor. De man zou hetzelfde geboortejaar hebben als Azimov (1997).

IS eiste vandaag ook de drie zelfmoordaanslagen op op christelijke kerken in Indonesië. Hetzelfde geldt voor een bloedige aanval op een overheidsgebouw in de Afghaanse stad Jalalabad, ten oosten van Kabul. De IS-persdienst Amaq leverde echter geen bewijzen voor die claims.

Jenan Moussa on Twitter

2- This video is relevant because it proves that the Paris attacker was at least connected digitally with ISIS before the attack. @akhbar