Israël eist verbod op omstreden carnaval in Aalst: ‘België moet zich kapot schamen’

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken roept de Belgische overheid op om de carnavalsoptocht in Aalst te veroordelen en te verbieden. Dat heeft Israël Katz gezegd op Twitter.

,,België zou zich als westerse democratie moeten schamen om zo’n giftige antisemitische vertoning toe te laten”, klinkt het.

Respectloos

De carnavalsoptocht in Aalst kwam vorig jaar in opspraak omdat op een praalwagen joodse karikaturen stonden afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Na de editie van vorig jaar kwam er niet alleen kritiek van de joodse gemeenschap, maar ook Unesco noemde de karikaturen respectloos. 

In december schrapte de VN-organisatie op aandringen van burgemeester Christoph D’Haese het evenement van de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Katz had dat toen al toegejuicht als een ‘morele beslissing die gebaseerd was op principes’.

Vrees voor vloedgolf aan joodse karikaturen
Europarlementsleden die deel uitmaken van de werkgroep rond antisemitisme hadden gisteren in een open brief ook al duidelijk gemaakt dat ze zich ‘grote zorgen’ maken om het evenement. Ze riepen het stadsbestuur en de organisatoren op om maatregelen te nemen ‘zodat Aalst Carnaval geen platform voor antisemitisme en haat blijft’.

Als gevolg van de ophef wordt dit jaar gevreesd voor een vloedgolf aan joodse karikaturen tijdens de stoet. Verschillende carnavalsverenigingen waarschuwden daar al voor: zij willen de vrije meningsuiting verdedigen.

Klachtenloket
Als tegenreactie komt er dit jaar een speciaal klachtenloket voor racisme en xenofobie, dat 24 uur open is. Deze editie wordt ook de zwaarst beveiligde ooit: honderd camera’s, een heli die het feestgedruis in de gaten houdt, een parcours dat hermetisch afgesloten wordt voor onbevoegden en 10 procent meer agenten dan gewoonlijk. ,,Er zullen niet minder dan 825 shifts gedraaid worden”, aldus D’Haese.

Israel Katz.
Volledig scherm
Israel Katz. © EPA
Volledig scherm
© VTM
  1. Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Vermist jongetje (5) overleden nadat verdwaalde moeder hem verliet om hulp te zoeken

    Na drie dagen intensief zoeken heeft de politie in een afgelegen bosgebied bij de plaats Ketchikan in Alaska het stoffelijk overschot aangetroffen van de 5-jarige Jaxson Brown. Het jongetje was door zijn moeder Jennifer Treat (36) achtergelaten, omdat ze in blinde paniek hulp ging zoeken nadat de twee tijdens een 13 kilometer lange wandeling verdwaald waren geraakt. Op weg naar de bewoonde wereld raakte Jaxson’s moeder gewond. Ze verdwaalde opnieuw en bleef langere tijd onvindbaar voor hulpdiensten.