Ahed Tamimi (L)
Volledig scherm
Ahed Tamimi (L) © AFP

Israël houdt controversiële Palestijnse activiste (17) langer vast

De Israëlische rechter heeft vandaag besloten de Palestijnse activiste Ahed Tamimi (17) langer in hechtenis te houden. Tamimi werd vorige week aangehouden nadat een filmpje viraal ging waarin was te zien hoe zij samen met haar nicht op twee Israëlische soldaten insloeg en -schopte.

Ahed Tamimi in 2010 tijdens een protest
Volledig scherm
Ahed Tamimi in 2010 tijdens een protest © AFP

De rechter verwijt het tienermeisje 'provocerend gedrag', meldt het Belgische Nieuwsblad. Op sociale media werd kort na de bekendmaking van het nieuws opgeroepen om berichten over de vrijlating van het tienermeisje te versturen naar het officiële twitteraccount van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De vader van Ahed, de prominente Palestijnse verzetsstrijder Bassem Tamimi, deed gisteren zijn zegje in een artikel op Newsweek. Hierin beweerde hij dat zijn dochter volledig in haar recht stond, omdat de soldaten over de muur van hun achtertuin waren gesprongen en zich zonder toestemming op het grondgebied van de Tamimi-familie bevonden.

,,Een paar dagen later deed het leger middenin de nacht een inval in ons huis en nam het Ahed mee'', zei Tamimi. ,,Ze is een sterk en dapper meisje en ik ben trots op haar vastberadenheid, maar toen ik haar in de Israëlische militaire rechtbank zag zitten, voelde ik me machteloos [...]. Het doet me heel erg pijn om te zien dat mijn prachtige dochter gevangengenomen is door een rechtbank die Palestijnen mensonwaardig behandelt.''

'Shirley Temper'

Tegenstanders wezen direct op de rol van de Tamimi-familie in het langdurige conflict tussen Israël en de Palestijnen. Columnist Paul Damen van The Post Online noemde de jonge activiste vandaag een 'Shirley Temper', 'die haar hele jeugdige leven als een gedresseerde aap door haar ouders (tegen betaling) voor de Westerse pers geduwd wordt om te krijsen zodra de camera's lopen'. Vader Bassem is al tientallen jaren een actief demonstrant. Het nieuws over zijn arrestatie in 2011 ging de wereld over. Israël beschuldigde hem van het organiseren van demonstraties tegen het land op de Westoever en het aansporen van Palestijnse kinderen om Israëlische militairen met stenen te bekogelen. 

Mensenrechtenorganisaties vragen echter aandacht voor de situatie waarin Ahed Tamimi zich bevindt, omdat zij menen dat Israël meerdere kinderrechten schendt, meldt Mondoweiss. Zo zou Tamimi een nacht hebben doorgebracht in een gevangenis die bekendstaat om zijn ondergrondse isoleercellen en marteltechnieken die worden ingezet bij het verhoor van kinderen. Ook zou ze zeker drie maal zijn vervoerd van gevangenis naar gevangenis, om haar uit te putten. Tamimi moet nog zeker vier dagen in gevangenschap doorbrengen.

Ahed Tamimi (C) tijdens een demonstratie in mei van dit jaar.
Volledig scherm
Ahed Tamimi (C) tijdens een demonstratie in mei van dit jaar. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Tamimi en haar moeder in 2012
Volledig scherm
Tamimi en haar moeder in 2012 © AFP
Volledig scherm
© AFP
Tamimi (L) tijdens een protest in 2015
Volledig scherm
Tamimi (L) tijdens een protest in 2015 © AFP