Volledig scherm
Het logo van Japan Airlines © AP

Japanse piloot op Heathrow drinkt tien keer teveel

Een Japanse piloot is aangehouden op het Engelse vliegveld Heathrow omdat hij liefst tien keer de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. De avond voor zijn vlucht werkte hij twee flessen wijn en een pitcher bier naar binnen. Het incident vond dit weekend plaats, meldt de Japanse tv-zender NHK.

Katsutoshi Jitsukawa zou zondag met een toestel van Japan Airlines naar Tokyo vliegen, maar zover kwam het gelukkig niet. De chauffeur van een busje dat de crew vervoerde, rook een alcohollucht een waarschuwde de politie. Uit tests bleek dat de man een alcoholgehalte van 1,89 promille in zijn bloed had. 

Voor piloten in Engeland is 0,2 de limiet. En, ter vergelijking: autobestuurders zijn in Nederland strafbaar als ze een promillage van 0,5 hebben. 

Volgens de tv-zender heeft Jitsukawa toegegeven dat hij de avond van te voren twee flessen wijn (bij elkaar 1,5 liter) en een pitcher bier (1,8 liter) heeft gedronken. Hij blijft tot eind deze maand vastzitten. Op 29 november verschijnt de piloot voor de rechter.

Hij zou 1 van de 3 piloten zijn op de vlucht naar Tokyo. Die vertrok uiteindelijk toch, met meer dan een uur vertraging.

Ingrijpen

De Japanse overheid gaat volgens NHK ingrijpen. Nu zijn er nog geen wettelijke alcohollimieten voor piloten: vliegtuigmaatschappijen hanteren hun eigen regels. Regelmatig gaat het mis: vorige week nog miste een andere Japanse piloot, van All Nippon Airways zijn vlucht. Ook hij had de avond van te voren fiks doorgehaald: zijn kater was te hevig om te kunnen werken. 

Ook op Schiphol werd deze zomer een piloot aangehouden omdat hij gedronken had. Hij had een promillage van 0,26, waar 0,2 is toegestaan. De piloot werkte voor ‘een buitenlandse luchtvaartmaatschappij'.

Volledig scherm
Personeel van Japan Airlines viert feest. © AFP
  1. Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz
    Update/video

    Iran entert Britse olietanker in Straat van Hormuz

    Iran heeft een Britse olietanker geconfisqueerd die door de Straat van Hormuz voer. De Britse olietanker Stena Impero werd vanmiddag geënterd door leden van de Iraanse Revoltionaire Garde. Een klein uur later leek de tanker Mesdar aan de beurt. Ook dat schip maakte een scherpe koerswijziging, volgens de Britse regering omdat het gekaapt werd. Later mocht de Mesdar zijn aanvankelijke koers toch weer vervolgen. De onduidelijkheid en reacties van de regeringen tekenen de opgelopen spanningen in de voor olie zo belangrijke regio.