Johnsons zijn aantijgingen over dood Ivana Smit zat en stappen naar de rechter

videoAlexander en Luna Johnson, de Amerikanen die betrokken zouden zijn bij de dood van fotomodel Ivana Smit, ondernemen juridische stappen om de beschuldigingen te stoppen. ,,Wij zijn onschuldig, maar liggen al anderhalf jaar onder vuur door een lastercampagne. Nu is het genoeg.’’

Morgen vertellen de Johnsons alles in een groot exclusief interview met deze site. Alexander en Luna Johnson praten over de dood van het 18-jarige fotomodel Ivana Smit en vertellen voor het eerst wat er daarna gebeurde. Ook gaan ze in op brandende vragen die tot dusver onbeantwoord bleven.

De Johnsons beleefden op 7 december 2017 in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur een wilde nacht vol drank, seks en drugs met Ivana Smit. Het Nederlandse fotomodel werd ’s middags dood en ontkleed gevonden. Ze was van het balkon van de Johnsons, op de 20ste verdieping, naar beneden gestort. Een ongeluk, oordeelde de politie in Kuala Lumpur, een lezing die een speciale onderzoeksrechter onderschreef. 

Koelbloedig

De Johnsons hebben steeds gezegd dat ze lagen te slapen en niets hebben gemerkt van Ivana’s val. Volgens de familie Smit hebben de Amerikanen hun dochter koelbloedig over de balkonrand gegooid, nadat ze in het appartement vermoedelijk aan een overdosis was overleden.

Alex en Luna Johnson, die nu in Miami wonen, stellen dat hiervoor geen spat bewijs is en gaan nu in de tegenaanval. Ze zijn de aantijgingen zat. De familie Smit kan een aanklacht wegens smaad en laster tegemoet zien als de familie de Johnsons verantwoordelijk blijft houden voor de dood van Ivana.

Alex Johnson: ,,De familie Smit heeft met de dood van Ivana een onvoorstelbaar groot verlies geleden. Een procedure tegen hen is het laatste wat wij willen, maar welke keuze hebben we nog dan naar de rechter te stappen als dit zo doorgaat? Ze willen dat heel de wereld ons aanvalt.’’

Niet onder de indruk

Ivana’s oom Fred Agenjo, de woordvoerder van de familie, is niet onder de indruk: ,,Er is geen scenario denkbaar dat wij als familie ons de mond laten snoeren. Het zal alleen onze vastberadenheid meer brandstof geven.’’ Angenjo laat weten dat het koppel eerst zelf maar eens een verklaring moet afleggen.

,,Als het echtpaar hun verklaring aflegt ten overstaan van een door ons aan te wijzen advocaat in de Verenigde Staten en zij zich daarbij laten aansluiten op een leugendetector, dan zullen we de uitkomsten daarvan respecteren.’’

Advocaat Sébas Diekstra zegt over de verklaringen van de Johnsons: ,,Die pas zijn gekomen nadat alle bewijsmiddelen en verklaringen op tafel lagen. Zij hebben kennelijk dit moment gekozen en niet eerder willen verklaren, ook niet op zitting. Strategisch gezien een logische zet.’’

Aangifte programmamaker

Het stel heeft in Miami al aangifte gedaan tegen SBS 6-programmamaker Thijs Zeeman en zijn team. Zij filmden Luna Johnson in het kader van ‘een confrontatie’. Luna voelt zich overvallen en belaagd door Zeeman. Bovendien zou Zeeman illegaal aan privégegevens zijn gekomen.

Ook werd ze heimelijk gefilmd in het appartementencomplex in Miami waar ze wonen. Luna: ,,Iedereen weet nu waar wij leven. We krijgen dagelijks hatemail en doodsbedreigingen.’’ Zeeman zegt geen kennis te hebben van een aangifte en dus ook niet te kunnen reageren.

Vrees voor dochtertje

De Johnsons vrezen dat hun 6-jarige dochtertje iets overkomt. Kort na Ivana’s dood probeerden mensen haar te ontvoeren, nadat het verhaal naar buiten kwam dat Johnson een bitcoinmultimiljonair was. Volgens de Amerikanen zijn ze verre van bemiddeld.

De Johnsons zijn inmiddels een gerechtelijke procedure begonnen tegen Mark Williams-Thomas, de Britse detective die in opdracht van Ivana’s familie onderzoek deed. Hij stelde dat Ivana’s dood een moordonderzoek rechtvaardigde. Volgens de Johnsons heeft hij bewijs vervalst en mensen onder druk gezet om de gewenste verklaringen te krijgen. ,,Met maar één doel: zijn eigen gewin. Hij wilde er een tv-documentaire van maken.’’ Williams-Thomas wil niet reageren.

Het interview met Alex en Luna Johnson staat morgen op onze site en in de krant.

Luna en Alex Johnson zijn de beschuldigingen en de heksenjacht zat. Morgen vertellen ze op deze site en in de krant voor het eerst over de ochtend dat Ivana Smit stierf en over de maanden daarna.
Volledig scherm
Luna en Alex Johnson zijn de beschuldigingen en de heksenjacht zat. Morgen vertellen ze op deze site en in de krant voor het eerst over de ochtend dat Ivana Smit stierf en over de maanden daarna. © Ton Voermans
Ivana Smit (rechts) met Luna Johnson op een selfie die ze een paar uur voor haar dood naar haar vriend stuurde om hem gerust te stellen.
Volledig scherm
Ivana Smit (rechts) met Luna Johnson op een selfie die ze een paar uur voor haar dood naar haar vriend stuurde om hem gerust te stellen. © Foto familie Smit
 1. Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd
  PREMIUM

  Arts die in 19de eeuw wees op belang van handen wassen werd jarenlang niet geloofd

  Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld en in deze tijden van het coronavirus zelfs een van de belangrijkste gezondheidsadviezen: Was je handen! Maar vroeger was dat niet zo normaal, het is zowaar een uitgevonden gebruik. De Hongaars-Oostenrijkse arts Ignaz Semmelweis, die er in 1847 als eerste de gezondheidsvoordelen van inzag, werd om zijn advies decennialang uitgelachen door collega-dokters.
 2. ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlanders wisselen boodschappen uit
  PREMIUM

  ‘Smokkelen’ aan de grens: Belgen en Nederlan­ders wisselen boodschap­pen uit

  De jaren vijftig zijn terug in het tweelandendorpje Overslag, nabij het Belgische Wachtebeke. Buren smokkelen er opnieuw ouderwets boter over de grens. Al is grenzeloze burenliefde een beter woord. Belgische Overslagnaren halen chocolade paaseitjes en boterkoeken aan hun kant van de grens, de Nederlanders helpen de Belgen aan hun favoriete zakje drop. Alle boodschappen worden netjes, en volledig volgens de regels van de coronakunst, over de grens gezet.