Jongen (11) voor ogen moeder doodgereden in België: ‘Gegil van chauffeur vergeet ik nooit’

Een 11-jarig jongetje is vanochtend bij een aanrijding met een vrachtwagen in het Belgische Aalst om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde op de parkeerplaats van glucoseproducent Tereos, een van de gevaarlijkste punten van de stad.

Middenin de ochtendspits reed een vrachtwagen achteruit op de parking richting het voetpad van de Alfred Nichelstraat. Daar liep het slachtoffer, een jongen van 11 jaar, met zijn oudere zus, jongere broer en moeder. De vrachtwagen moet het kind niet opgemerkt hebben. 

,,Dingen die ik nooit zal vergeten”, schrijft ooggetuige Lisa Gabriëls op Facebook. ,,Het gegil. De wanhoop van de vrachtwagenchauffeur. De zus die ik in mijn armen hield en dat haar broertje riep. De woorden ‘ik blijf bij jou’ die uit mijn mond rolden. De woorden ‘alles komt goed’ die ik wegslikte. Het kleine jongetje dat verweesd op de parking stond en een broertje bleek te zijn. De dappere, moedige omstaanders die knielden bij het overleden kind. De vragende blik in de ogen van mijn eigen kinderen. Het geluid van de moeder. Het geluid van de moeder. Het geluid van de moeder. De ambulances die zo lang op zich lieten wachten, al kan het evengoed zijn dat het maar tien minuten duurde.”

Quote

Ik ben niet de persoon van de grote woorden. Niet de persoon van de wijzende vinger. Maar dit was zo overduide­lijk, al jaren, een accident waiting to happen

Ooggetuige en Aalstenaar Lisa Gabriëls

Het ongeval gebeurde op één van de gevaarlijkste punten van Aalst. Het kruispunt van de ring met de Alfred Nichelstraat en de Vilanderstraat, vlak in de buurt van de Zeebergbrug en de Cimorné. Dat er nu een kind moet sterven, maakt veel mensen daar boos. ,,Een ongeval, ja. Een tragisch ongeval zoals we dat noemen. Maar wel een met een verantwoordelijkheid”, schrijft Aalstenaars Lisa. ,,Elke dag passeer ik, net als velen, deze plek. Met mijn kinderen. En ik kijk naar de truckchauffeurs, zoek hun blik. De ene keer steek ik over, de andere keer denk ik dat ze me wel gezien hebben. Maar zeker ben je nooit. Ik ben niet de persoon van de grote woorden. Niet de persoon van de wijzende vinger. Maar dit was zo overduidelijk, al jaren, een accident waiting to happen. Dit is niet de schuld van de truckchauffeur. Wel die van Aalst.’’

‘Houd mijn hart vast‘

De Belgische televisiepersoonlijkheid Steven Van Herreweghe, woonachtig in Aalst, reageert ook geschokt op het dodelijke ongeval. ,,Elke dag op weg naar school, passeer ik de fabriek in het centrum. Elke ochtend houd ik mijn hart vast voor de kinderen die daar langs moeten op weg naar school.” 

Volledig scherm
© RLA
Volledig scherm
Een jongen werd doodgereden bij de fabriek in het centrum van Aalst. © RLA
Volledig scherm
Op één van de gevaarlijkste punten van Aalst is deze ochtend een kindje doodgereden. © RLA
Volledig scherm
© RLA
 1. Zorgwekkende beelden uit 'spookstad' Wuhan: mensen bewusteloos op straat, chaos in ziekenhuizen
  CORONAVIRUS

  Zorgwekken­de beelden uit 'spook­stad' Wuhan: mensen bewuste­loos op straat, chaos in ziekenhui­zen

  Zieke mensen die bewusteloos op straat liggen, een ongeziene chaos in ziekenhuizen, hulpverleners in beschermende pakken die handen tekortkomen: de beelden die op sociale media circuleren van de toestand in de Chinese miljoenenstad Wuhan zijn zeer verontrustend te noemen. Het coronavirus heeft nu al 41 doden geëist, meer dan 1300 mensen zijn besmet geraakt. Dertien steden zijn afgesneden van de buitenwereld, ruim 43 miljoen inwoners leven daardoor in quarantaine.
 2. Vandaag verdediging van ‘dictator’ Trump aan zet
  Impeachmentproces

  Vandaag verdedi­ging van ‘dictator’ Trump aan zet

  In de Amerikaanse Senaat legden de Democraten gisteren voor de derde dag op rij uit waarom zij president Donald Trump af willen zetten. Aanklagers noemden Trump al een ‘bedrieger’ en ‘dictator’. Vanaf vandaag krijgen de Republikeinen drie dagen de kans om hun tegenargumenten toe te lichten. De Amerikaanse nieuwszender ABC News bracht vandaag ook het bestaan van een geluidsopname aan het licht waarin Trump oproept tot het terugroepen van Marie Yovanovitch, de voormalige VS-ambassadeur in Oekraïne.
 1. Ook coronavirus in Australië, drie gevallen in Frankrijk
  Dodental gestegen naar 41

  Ook coronavi­rus in Australië, drie gevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn drie gevallen van het besmettelijke coronavirus opgedoken: twee in Parijs en één in Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Volksgezondheid. Volgens Agnès Buzyn zijn het de eerste gevallen die bekend zijn in Europa. Twee van de drie patiënten zijn familie van elkaar. Een van de patiënten, een 48-jarige man met Chinese roots, is opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Een artsendienst meldt via Facebook dat de man heeft verklaard op reis te zijn geweest naar China en via Nederland is teruggereisd. Iets wat het RIVM heeft uitgezocht en ontkent. Ook in Australië is inmiddels één besmetting vastgesteld, in Maleisië zijn drie gevallen geconstateerd.