Juridische hervorming die Israël in tweeën splijt uitgesteld
met videoDe Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelt het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen uit. Dat zei hij maandagavond in een toespraak na een van de grootste straatprotesten in de geschiedenis van het land. Daarmee luistert hij naar de heersende onvrede en worden de omstreden plannen even op pauze gezet.
Netanyahu zei dat hij ‘zich bewust is van de spanningen’ en ‘naar de mensen luistert’. ,,Uit verantwoordelijkheid jegens de natie heb ik besloten de stemming uit te stellen om gesprekken over de hervorming mogelijk te maken. We staan op een gevaarlijk kruispunt. Ik zal elke steen omdraaien om een oplossing te vinden. Ik ben niet klaar om het land in stukken te verdelen.’’
Hij deinsde er niet voor terug om te benadrukken dat de hervorming noodzakelijk is. Hij stelt de stemming over de wetswijziging uit tot na Pesach, het Joodse Pasen.
Zwaarste crises uit geschiedenis
Israël beleeft één van de zwaarste crises uit zijn geschiedenis. Het wetsvoorstel om onder meer de macht van het hooggerechtshof uit te kleden, zorgt voor barsten in de nationale eenheid van het land. De geplande hervormingen zorgen al maanden voor grote demonstraties. Tegenstanders waarschuwen dat de regering haar macht wil vergroten ten koste van de onafhankelijke rechterlijke macht.
Een enorme menigte - door Israëlische media geschat op 80.000 demonstranten - verzamelde zich maandagmiddag rond het parlement in Jeruzalem om te protesteren tegen de hervorming. Op beelden van omroep N12 is te zien dat een handvol van hen het gebouw was binnengekomen, maar beveiligers verwijderden hen meteen.
Netanyahu riep de demonstranten op om zich verantwoordelijk te gedragen en af te zien van geweld. Het was het eerste moment dat Netanyahu maandag van zich liet horen, zo’n vier uur nadat hij eigenlijk een toespraak zou geven.
Zijn toespraak werd maandagochtend uitgesteld omdat er onenigheid zou zijn binnen de coalitie. De extreemrechtse veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir schreef bijvoorbeeld al op Twitter dat de hervormingen moeten doorgaan en dat de regering niet moet ‘zwichten voor anarchie’.
Land platleggen
De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut dreigde het land maandag plat te leggen zodat premier Benjamin Netanyahu zou stoppen met zijn plannen. Veel bedrijven sloten zich bij de staking aan. Het personeel van het vliegveld bij Tel Aviv legde het werk neer, waardoor er geen vliegtuigen meer opstegen van de belangrijkste luchthaven van het land. Ook de twee grootste havens, in Haifa en Ashod, lagen stil. Na de toespraak van Netanyahu is de staking afgeblazen. Voorzitter Arnon Bar-David van de belangrijkste vakbond van Israël prees de minister-president voor zijn besluit en bood zijn hulp aan bij het vinden van consensus over de juridische hervormingen.
Ook Israëls belangrijkste bondgenoot, de Verenigde Staten, reageerde verheugd op het uitstel. ,,We verwelkomen het uitstel en dringen er bij het Israëlische leiderschap sterk op aan zo snel mogelijk een compromis te vinden”, aldus een woordvoerder van het Witte Huis. Biden had eerder al laten weten zich zorgen te maken over de hervormingswetgeving, die volgens hem ,,in strijd met democratische principes” is.
Zondag werd de minister van Defensie ontslagen omdat hij openlijk heeft gezegd dat de regering de plannen moet opschorten wegens de ‘diepe verdeeldheid in de samenleving die het leger aantast en de nationale veiligheid bedreigt’. Hij stelde een ‘pauze’ voor tot na Pesach, het Joodse Pasen, om gesprekken over de hervorming mogelijk te maken. De minister benadrukte zijn steun voor het doorvoeren van wijzigingen in de rechterlijke macht maar alleen met brede instemming en riep op tot onmiddellijke stopzetting van de massale protesten.
Machtiger parlement
In de hervormingsvoorstellen van minister van Justitie Yariv Levin gaat het vooral om de constitutionele toetsing van wetten uitgevaardigd door de Knesset, het Israëlische parlement. Het hooggerechtshof toetst nu of wetten in strijd zijn met de grondwet en kan nieuwe ‘ongrondwettelijke’ wetgeving schrappen. Maar als het aan Levin ligt, kan het parlement dat straks terugdraaien met een gewone meerderheid van stemmen.
Levins wetsontwerp geeft de regering ook de volledige controle over de benoeming van rechters, inclusief de raadsheren van het hooggerechtshof. Ze zal bij dat hoogste rechtscollege ook een president en vicepresident kunnen benoemen die er nog geen deel van uitmaakten en mogelijk zelfs geen rechter waren bij een lagere rechtbank. De plannen maken tevens een einde aan de onafhankelijkheid van juridische adviseurs van ministeries en hun adviezen zijn niet langer juridisch bindend.
Critici zien de plannen als een bedreiging voor de scheiding der machten, maar premier Netanyahu stelt dat de balans er juist mee wordt hersteld.
Corruptieproces
De omstreden hervormingsplannen van de regering-Netanyahu, samengesteld uit ultranationalistische en ultraorthodoxe partijen en daarmee de meest rechtse en religieuze ooit, overschaduwen het proces tegen de premier wegens vermeende corruptie. De inmiddels 73-jarige politicus stelt dat het rechtssysteem bevooroordeeld is tegenover hem sinds hij in 2019 werd aangeklaagd.
De huidige regering trad eind december aan. Netanyahu keerde na anderhalf jaar in de oppositie terug als premier. Zijn Likoed-partij had de verkiezingen van november gewonnen. Het waren door het verdeelde politieke landschap in Israël de vijfde verkiezingen binnen vier jaar.
Duizenden mensen gingen afgelopen maand de straat op en eisten het vertrek van Netanyahu:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Spanningen tussen Turkije en Duitsland na verspreiding van privégegevens Erdogan-critici
Duitsland heeft de Turkse ambassadeur in Berlijn ontboden. Aanleiding is het openbaar maken van woonadressen en andere gegevens om tegenstanders van de Turkse president Erdogan in Duitsland te intimideren. Ankara ontkent de beschuldigingen. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM27
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Turkse jongeren snakken naar vrijer Turkije: ‘Als Erdogan wint, kan ik hier niet langer blijven’
Turkije maakt zich op voor de finale van de hooggespannen presidentsverkiezingen. Zondag gaan Turken voor de tweede keer naar de stembus. Erdogan heeft de beste papieren om opnieuw te winnen. Maar de oppositie blijft hoop houden. Er hangt veel vanaf, vooral voor jongeren die snakken naar een economisch stabieler en vrijer Turkije.
-
7
Rij je in België 1 kilometer per uur te hard, dan kost je dat 63 euro (ja, die ene kilometer wórdt gemeten)
Brussel -
-
-
Vrijspraak van hekserij: 12 slachtoffers maken gerechtelijke knieval niet meer mee
Tien vrouwen en twee mannen zijn met terugwerkende kracht vrijgesproken van hekserij in de Amerikaanse staat Connecticut. Dat is gebeurd op verzoek van familieleden. -
PREMIUM
Geen bank, geen bereik en maar één baby: Spaanse binnenland raakt steeds een beetje leger
Met slechts één van de 350 zetels in het Spaanse parlement heeft de plattelandspartij Teruel Existe regelmatig een beslissende stem bij het goedkeuren van nieuwe wetten. Het succes heeft geleid tot een landelijke beweging die aandacht vraagt voor het ‘lege Spanje’.