Linda Fairstein.
Volledig scherm
Linda Fairstein. © AP

Justitie weigert When They See Us-officier te ontslaan, zwarte gemeenschap de straat op

Het Openbaar Ministerie in het stadsdeel Manhattan in New York weigert officier Elizabeth Lederer te ontslaan ondanks hevige protesten uit de zwarte gemeenschap. Lederer raakte wereldwijd in opspraak vanwege haar betrokkenheid bij de onterechte veroordeling van vijf zwarte tienerjongens, begin jaren negentig. Hun verhaal kreeg de afgelopen weken wereldwijde bekendheid door de indringende Netflix-serie When They See Us.

  1. ‘Racistische' professor stapt op naar aanleiding van populaire Netflix-serie

    ‘Racisti­sche' professor stapt op naar aanleiding van populaire Net­flix-se­rie

    Elizabeth Lederer, een voormalig officier van justitie die professor was aan de prestigieuze Columbia Law School, is opgestapt. Een grote groep zwarte studenten van de Amerikaanse universiteit eiste per direct haar ontslag, nadat ze wereldwijd in opspraak was geraakt door de populaire Netflix-serie When They See Us. De voormalige officier beschuldigde in de jaren 90 vijf zwarte tienerjongens van het verkrachten van een witte vrouw.
  2. Omstreden officier bedolven onder golf van verontwaardiging na Netflix-serie over zwarte tieners

    Omstreden officier bedolven onder golf van verontwaar­di­ging na Net­flix-se­rie over zwarte tieners

    De nieuwe, indringende serie When They See Us van Netflix heeft wereldwijd tot een golf van verontwaardiging geleid. De vierdelige miniserie vertelt het waargebeurde verhaal van vijf zwarte tienerjongens die in 1989 onterecht werden veroordeeld voor een gruwelijke verkrachting van een vrouw in New York. De officier van justitie die de jongens beschuldigde, gaat nu gebukt onder haatreacties en heeft ontslag genomen bij de school waar ze tegenwoordig werkt. Ook heeft ze al haar accounts van sociale media gehaald.