Kapitein Sea-Watch opgepakt in haven van Lampedusa

Update/VideoHet omstreden reddingsschip Sea-Watch 3 met 42 migranten aan boord is aangemeerd in de haven van Lampedusa. De Duitse kapitein Carola Rackete is direct daarop gearresteerd door de politie, meldt een woordvoerder van Sea-Watch. Het schip dat onder Nederlandse vlag vaart, lag al een tijd uit de kust van het Italiaanse eiland, maar mocht van de autoriteiten niet in Italiaanse wateren komen.

Volledig scherm
Kapitein Carola Rackete wordt meegenomen door de Italiaanse politie. © REUTERS

Het is iets voor twee uur ‘s nachts als het schip Seawatch 3 de haven van het eilandje Lampedusa binnenvaart. De kapitein, de Duitse Carola Rackete, verrast de havenautoriteiten met haar actie, want het schip heeft geen toestemming om aan te meren. De kapitein besloot een dag eerder al de orders van de Italiaanse regering te negeren en op eigen initiatief de Italiaanse wateren binnenvaart. Volgens de kapitein was na zeventien dagen op zee de nood te hoog en moesten de migranten van boord.

Terwijl het schip met migranten en bemanning in het donker op de haven afstevent, probeert een motorboot van de Guardia di Finanza te voorkomen dat het schip aanmeert. De Seawatch negeert tot drie keer toe een stopsignaal en vaart door. De motorboot van de agenten kan nog net op tijd voorkomen dat het geplet wordt tussen de kade en de Seawatch. Een bemanningslid verklaart een paar uur later: ‘De spanning was erg hoog. Vanaf de Seawatch riepen bemanningsleden dat we aan de kant moesten, maar onze taak was om het schip te blokkeren. Maar een schip van dat formaat kun je niet tegenhouden. We hebben geluk gehad. Het had slecht kunnen aflopen.’ Op het laatste moment duwen drie agenten hun schip handmatig langs de Seawatch. Net op tijd schiet hun motorboot ertussenuit. Met een harde dreun raakt de Seawatch de motorboot en vervolgens de kade van Lampedusa, waar het schip na zestien dagen op zee aanmeert.

Even later wordt kapitein Carola Rackete gearresteerd. Voor het oog van cameraploegen en de bewoners van Lampedusa wordt ze van boord gehaald. Rackete riskeert met haar actie een gevangenisstraf van tien jaar. Later vandaag zal ze worden verhoord. Ze zal in huisarrest voorlopig het proces afwachten.

Afscheid

De veertig migranten mochten vanmorgen bij zonsopgang van boord, na een emotioneel afscheid met de bemanning van de Seawatch. Zestien dagen brachten ze op het schip door, nadat ze door hen waren opgepikt op de Middellandse Zee. De migranten worden verdeeld over vijf Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Portugal en Finland. Nederland heeft geweigerd, tot grote woede van vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. De Seawatch vaart onder Nederlandse vlag, en de Italiaanse regering vindt dat Nederland daarmee verantwoordelijk is voor de acties van het schip. Salvini: ‘We bedanken de landen die bereid zijn de migranten over te nemen. En Nederland schittert door afwezigheid en door haar schandalige onverschilligheid’ Eerder noemde Salvini het gedrag van Nederland al walgelijk, omdat de Nederlandse regering op meerdere brieven over de Seawatch geen enkel antwoord had gegeven.

Bij het van boord gaan van de migranten, keken tientallen inwoners van Lampedusa toe. Een deel juichte en applaudisseerde, een deel veroordeelde de actie van de kapitein en haar bemanning. Een oudere vrouw schreeuwde: ‘laat de migranten van boord gaan, maar de kapitein moet gearresteerd worden. Wie denkt ze wel dat ze is, om zo maar ons huis binnen te dringen. Dit is ons huis en wij bepalen wie er binnen komt en wie niet!’

Volledig scherm
De Sea-Watch 3 meert aan in Lampedusa. © REUTERS
Volledig scherm
De Duitse kapitein Carola Rackete © REUTERS
Volledig scherm
Migranten aan boord van de Sea-Watch 3. © REUTERS
 1. Marathon van Tokio weert recreanten, 99 nieuwe besmettingen op cruiseschip Japan
  liveblog corona

  Marathon van Tokio weert recreanten, 99 nieuwe besmettin­gen op cruise­schip Japan

  Het dodental als gevolg van de virusuitbraak in China bedraagt inmiddels bijna 1700. Het totale aantal besmettingen wereldwijd staat op ruim 67.000. Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 geopend waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook vandaag houden we je op de hoogte via een live-blog. Een verslag van afgelopen dagen lees je hier terug.
 2. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

  Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

  Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richtten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.