Volledig scherm
De handgranaat is ongeschadelijk gemaakt. Foto ter illustratie. © Shutterstock

Kleuter neemt granaat mee naar school in Zweden

Een kind heeft in Zweden een knalrode granaat mee naar de kleuterschool genomen. Het jongetje had het explosief gevonden bij een militair oefenterrein en wilde het laten zien aan zijn vriendjes. Hij was volgens Zweedse media erg trots op zijn vondst.

Het kind had de granaat in zijn handje toen hij gisteren op school in Kristianstad arriveerde. Een docent zag het explosief en sloeg alarm. De toegesnelde politie stelde vervolgens vast dat de granaat inderdaad gevaarlijk was. De school is ontruimd en de granaat is onschadelijk gemaakt in een speciale daarvoor gecreëerde ruimte op het schoolplein. Volgens de Zweedse explosieven opruimingsdienst was het te gevaarlijk om de granaat mee te nemen. 

Agenten hielden mensen op afstand terwijl experts de granaat onschadelijk maakten. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen hoe groot de schade was geweest als het explosief daadwerkelijk was afgegaan.

Zomervakantie

Het jongetje gaf aan de politie aan dat hij de granaat in de zomervakantie had gevonden en al die tijd had bewaard om hem een zijn vriendjes te laten zien op school. Hij was erg trots op zijn vondst. Uit navraag bleek dat de ouders geen idee hadden dat de kleuter de granaat in zijn kamer bewaarde. De ouders waren erg geschrokken.

Het leger laat weten te betreuren dat de granaat op deze manier is gevonden. Volgens Zweedse media was de granaat waarschijnlijk deels ingegraven in de grond en heeft het kind het opgegraven. 

  1. Stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim: ‘Hij of zij mag zelf kiezen wat het wordt’

    Stel houdt geslacht baby al 17 maanden geheim: ‘Hij of zij mag zelf kiezen wat het wordt’

    Een echtpaar uit de plaats Keynsham in het zuidwesten van Engeland houdt al zeventien maanden het geslacht van hun baby Anoush geheim voor de buitenwereld. Volgens moeder Hobbit Humphrey (38) en vader Jake England-Johns (35) gaat het om een bewuste keuze. ,,We willen ons kindje beschermen tegen al dan niet onbewuste vooroordelen over gender, opdat hij of zij de kans krijgt zich zelfstandig als jongen of meisje te ontwikkelen.”