Klimaattop Madrid: akkoord bereikt, maar belangrijkste beslissing uitgesteld
update / videoRuim 40 uur na de geplande sluiting bereikten landen op de COP 25 vanmiddag een akkoord. Alle staten hebben op de klimaattop toegezegd om hun klimaatbeschermingsdoelstellingen ‘aan te scherpen’. Maar het belangrijkste doel is niet gehaald: er zijn geen concrete afspraken over regels voor de internationale handel in emissierechten.
Delen per e-mail
Die afspraken zijn uitgesteld tot volgend jaar. Op de volgende klimaatconferentie volgend jaar in het Schotse Glasgow moet dat hete hangijzer worden beslecht. Het was een van de weinige concrete onderhandelingsdoelstellingen van de VN-conferentie.
Het akkoord van de klimaatconferentie in Madrid is met veel kritiek ontvangen. Milieuorganisaties en politieke partijen betreuren het dat er geen harde afspraken zijn gemaakt. Ze beschouwen de internationale inspanningen voor meer klimaatbescherming als onvoldoende en spreken van een diepe crisis. ,,Deze klimaatveranderingsconferentie was een aanval op het hart van het Akkoord van Parijs’’, zei een woordvoerder van Greenpeace vandaag. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zegt dat het in Madrid aan de politieke wil ontbrak om iets aan de klimaatverandering te doen: ,,De onderhandelingen werden gegijzeld door de grootste vervuilers”, doelt WNF in een verklaring op landen als China, de Verenigde Staten, India en Brazilië.
Lees verder onder de tweet.
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) roept de EU op tot actie na het akkoord. ,,Het grote gat tussen het wereldwijde klimaatbeleid en de doelstelling van het Parijsakkoord is niet kleiner geworden. Dit moet gevolgen hebben voor de handelsgesprekken die de EU met de grootste dwarsliggers voert.”
In het emissiehandelssysteem moeten bedrijven rechten kopen om CO2 uit te stoten, het belangrijkste broeikasgas. Door het terugbrengen van het totaal aantal rechten in de roulatie en prijsstijgingen worden technologieën die minder uitstoten aantrekkelijker. Deze regels aan te scherpen, is niet gelukt. Verschillende Europese en niet-Europese landen hebben laten weten dat geen afspraken beter zijn dan slechte afspraken hierover.
3,2 graden
De delegaties van 200 landen spraken de afgelopen twee weken over hoe de rampzalige gevolgen van klimaatverandering zijn af te wenden. Op de klimaatconferentie in Parijs maakten bijna alle landen vier jaar geleden de baanbrekende afspraak dat de temperatuurstijging op aarde beperkt moet blijven tot maximaal 2, zo mogelijk 1,5 graden.
De uitvoering daarvan blijkt in de praktijk knap lastig. De uitstoot van broeikasgassen neemt wereldwijd nog altijd toe in plaats van af: dit jaar stijgt de CO₂-uitstoot nog met 1,5 procent. Zelfs met de actieplannen van de 194 landen die het akkoord van Parijs hebben ondertekend, stevent de aarde aan het eind van deze eeuw af op een temperatuurstijging van 3,2 graden, bleek eind vorige maand uit een alarmerend VN-rapport. Met elk jaar dat de CO₂-uitstoot nog stijgt, is méér actie nodig en blijft minder tijd over om het tij te keren. De VN waarschuwt voor ‘verregaande’ en zelfs ‘destructieve gevolgen’ als de landen hun klimaatambities niet snel opschroeven.
Wiebes
Ook minister van Klimaat, Eric Wiebes, reageert teleurgesteld. ,,Er zijn tijdens de klimaattop in Madrid stappen in de goede richting gezet, maar niet op het belangrijkste onderwerp: een robuust systeem voor emissiehandel. Op dit punt zijn vorderingen geboekt, maar onvoldoende om tot een akkoord te komen. Dit is teleurstellend. Nederland hoopt dat de onderhandelingen over emissiehandel volgend jaar alsnog kunnen worden afgerond.”
,,Het doel van de klimaattop in 2020 is verhoging van de ambities om klimaatverandering tegen te gaan. De Europese Unie heeft het goede voorbeeld hiertoe gegeven met de Green Deal. Het is van belang dat we daar in Europa nu op een goede, verstandige wijze mee aan de slag gaan’’, aldus de minister vanmiddag.
Nederland hoopt dat de onderhandelingen over emissiehandel volgend jaar alsnog kunnen worden afgerond
Greta
De jonge activiste Greta Thunberg bekritiseerde eerder de gang van zaken scherp. Op Twitter sprak ze gisteravond de vrees uit dat de top zou mislukken. ,,De wetenschap is volkomen duidelijk, maar de wetenschap wordt genegeerd”, aldus de 16-jarige Zweedse.
Rondom de conferentie vonden de afgelopen weken veel protesten plaats. De demonstraties reflecteren de groeiende frustratie onder met name jongeren over de halfslachtige optredens van overheden om klimaatverandering aan te pakken.
Bekijk hier hoe Greta Thunberg begin december per zeilboot arriveerde in Lissabon. Om vanaf daar door te reizen naar de klimaattop in Madrid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
LIVE | Daling aantal besmettingen per dag houdt aan; Braziliaanse variant in Duitsland
De Britse variant van het coronavirus is niet wijd verspreid in de gemeente Lansingerland. Dat blijkt uit het massale testen, waaraan bijna 45.000 inwoners meededen. De monsters van 27.000 inwoners zijn geanalyseerd. Hiervan zijn er 242 positief. Twaalf procent heeft de Britse variant. Deze heeft dus nog niet de overhand gekregen. Ook vandaag volgen we alle ontwikkelingen rond het virus in ons liveblog. Het nieuws van de afgelopen dagen lees je hier terug. -
PREMIUM
De kleding van de First Lady: van modemissers tot politieke statements
Voor de ene First Lady staan ze in de rij, voor de andere vluchten ze juist weg. Amerikaanse modeontwerpers weten maar al te goed hoe groot de invloed van hun ongekroonde koningin kan zijn. Grote vraag: wat draagt Jill Biden vandaag? -
Arrestatie Navalny: EU-parlement wil sancties tegen betrokkenen én aanlegstop gasleiding
Het Europees Parlement heeft de lidstaten donderdag gevraagd sancties op te leggen aan Russische functionarissen die betrokken waren bij de arrestatie van Kremlin-criticus Aleksej Navalny, zondag in Moskou. Ze eisen tevens maatregelen tegen rijke Russen uit de naaste omgeving van president Vladimir Poetin. -
PREMIUM
Onthutsende video Navalny schiet met scherp ondanks gevangenschap: alle pijlen op Poetin
Lef kun je de zondag in Rusland gearresteerde Aleksej Navalny niet ontzeggen. Nog maar net terug in Rusland, gaat hij al achter de allerhoogste aan: Vladimir Poetin. In een nieuwe film toont hij de extravagante rijkdom van de Russische president. Wat drijft de dissident om er zo met gestrekt been in te gaan? -
PREMIUM
Team Biden wekt hoge verwachtingen met eerste salvo presidentiële besluiten
Een vliegende start, grote beloften en hoge verwachtingen. Tenminste bij 81 miljoen Amerikaanse kiezers. Wat ambities betreft doet Joe Biden niet onder voor zijn voorganger Donald Trump.
-
Video LIVE | President Biden volgt slechts 11 bekenden op Twitter en een... model?
Joe Biden maakte woensdag op zijn eerste werkdag als president direct korte metten met een aantal omstreden beleidsmaatregelen rond immigratie van zijn voorganger Donald Trump. Zo maakte Biden een einde aan de bouw van de muur aan de grens met Mexico, waar de Mexicaanse regering kort daarna opgetogen op reageerde. -
PREMIUM
Klimaattop: Waarover vergaderen die 25.000 mensen 2 weken lang?
In de hele wereld zijn vanaf vandaag alle ogen twee weken gericht op Madrid. In de Spaanse hoofdstad vindt de 25e VN-Klimaatconferentie plaats. Wat staat daar op het spel? En op wie moeten we letten? -
Wetenschappers slaan alarm op klimaattop Madrid: ‘Zuurstof in zee neemt razendsnel af’
Het zuurstofgehalte in de zeeën op de wereld loopt ongekend snel terug, en dat bedreigt diverse vissoorten. Daarvoor waarschuwt een groep deskundigen in een rapport dat vandaag op de klimaattop in Madrid is gepresenteerd, zo melden internationale media.