De drie kandidaten om Jeremy Corbyn op te volgen als partijleider van Labour: Lisa Nandy (links), Keir Starmer (midden) en Rebecca Long-Bailey (rechts)
Volledig scherm
De drie kandidaten om Jeremy Corbyn op te volgen als partijleider van Labour: Lisa Nandy (links), Keir Starmer (midden) en Rebecca Long-Bailey (rechts) © AFP

Labour maakt opvolger partijleider Corbyn bekend

De Britse Labourpartij maakt zaterdag bekend wie Jeremy Corbyn gaat opvolgen als partijleider. Leden van de grootste oppositiepartij konden de afgelopen weken per post of via internet stemmen op drie kandidaten: Keir Starmer, Rebecca Long-Bailey en Lisa Nandy.

De winnaar moet Labour politiek weer op de kaart gaan zetten. De partij leed eind vorig jaar een zware nederlaag bij de parlementsverkiezingen. De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson won die overtuigend en loodste het Verenigd Koninkrijk vervolgens snel de Europese Unie uit.

Corbyn, die behoort tot de linkervleugel van de partij, kondigde na de verkiezingsnederlaag zijn vertrek aan. De centrumlinkse jurist Keir Starmer lijkt volgens peilingen de beste kaarten te hebben om de nieuwe leider te worden. Zijn voornaamste rivaal is Long-Bailey, die tot het kamp van Corbyn wordt gerekend.

De interne verkiezing loopt door de coronacrisis anders dan gepland. De uitslag had eigenlijk bekendgemaakt moeten worden op een partijconferentie in Londen, maar die is afgeblazen. Partijleden krijgen de uitslag nu via internet en de media te horen.

Aftredend Labour-leider Jeremy Corbyn.
Volledig scherm
Aftredend Labour-leider Jeremy Corbyn. © EPA
  1. Verdwijning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

    Verdwij­ning Maddie McCann: ‘Duitse verdachte schreef in chat over ontvoering en misbruik kind’

    De vermeende moordenaar van de destijds 3-jarige Madeleine McCann ‘wilde iets kleins vangen en dagenlang gebruiken’. Dat schreef de nieuwe hoofdverdachte Christian Brückner (43) uit Braunschweig ruim zes jaar na de verdwijning van de Britse peuter in een chatbericht aan een vriend, meldt Der Spiegel. Het Duitse Openbaar Ministerie onderzoekt ook of de meervoudig veroordeelde kindermisbruiker betrokken was bij de verdwijning van een 5-jarig meisje in de deelstaat Saksen-Anhalt.