Volledig scherm
De campagneposter van Ville en Joie. © Gemeente Essarts en Bocage

Lachen geblazen: Franse dorpelingen moeten van burgemeester een week vrolijk zijn

Bewoners van een Frans stadje bij de Atlantische kust, hebben opmerkelijke nieuwe gemeentelijke regels opgelegd gekregen. Ze moeten een week lang verplicht lachen en vrolijk zijn. En dat niet alleen. ‘Treurige muziek en films en boeken met een verdrietige afloop zijn verboden’.

Dat staat in een decreet dat is uitgevaardigd door burgemeester Freddy Riffaud van Essarts en Bocage, in de Loire-streek. ,,Alle inwoners mogen hun vrolijkheid de vrije loop laten’’, staat in het decreet. De maatregelen gelden van 5 tot en met 11 oktober.

,,Het is heel serieus’’, zegt burgemeester Riffaud. ,,We houden die week een cultureel festival, dat in het teken staat van de blijdschap. Dat doen we dit jaar voor het eerst. Met dit decreet maken we dat festival officieel, willen we de blijdschap ook officieel vastleggen die week.’’

‘Meeste depressieve land ter wereld’

Volledig scherm
Tussen vijf en elf oktober is het lachen geblazen. © Gemeente Essarts en Bocage

Frankrijk staat niet bekend als een land van ‘vrolijke Fransen’. Dagblad Le Parisien schreef al eens over ‘het meest depressieve land ter wereld’. In internationale onderzoeken naar geluk eindigen de Fransen altijd in de laagste regionen.

,,We willen af van de zwartgalligheid, van het pessimisme’’, zegt Riffaud serieus over zijn decreet. Maar in de tekst klinkt wel degelijk een knipoog door. Het besluit zou zich baseren op ‘Het wetboek van Blijdschap’ en gebaseerd zijn op de officiële vaststelling dat ‘negatieve emoties zich snel verspreiden en verwoestingen aanrichten’.

De inwoners van Essarts en Bocage zijn straks verplicht drie keer per dag te lachen, dagelijks naar 10 mensen te glimlachen, en elke dag van 8 uur ’s morgens tot 22 uur ’s avonds in een goed humeur te zijn.

Klagers en zuurpruimen ongewenst

Tegenstanders worden geweerd. ,,Iedereen die het uiten van vrolijkheid tegenwerkt zal van ons grondgebied geweerd worden’’, aldus artikel 2 van het decreet. ,,Boze mensen, klagers en zuurpruimen worden verplicht hun chagrijn buiten de stadsgrenzen te laten’’, staat in artikel 3.

Burgemeester Riffaud laat weten dat er geen boetes zullen worden uitgedeeld aan zwartkijkers. ,,Nog niet dit jaar, in ieder geval’’, zegt hij. ,,We willen onze inwoners vooral áánmoedigen vrolijk te zijn.’’

 1. 25 doden door coronavirus: China grendelt steden af, sluit attracties en bouwt nieuw ziekenhuis
  UPDATE/video

  25 doden door coronavi­rus: China grendelt steden af, sluit attracties en bouwt nieuw ziekenhuis

  Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is opgelopen van 18 naar 25. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is gestegen naar 830, meldden Chinese staatsmedia vandaag. De Chinese autoriteiten besloten nog eens vijf steden hermetisch af te grendelen. Daardoor zijn nu tien steden van de buitenwereld afgesloten, in een poging de verspreiding van het virus te voorkomen.
 2. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

  Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”