Volledig scherm
Israëlische tanks op de Golan-hoogvlakte © AFP

Leger Israël geeft luchtaanvallen toe op Iraanse doelen in Syrië

Het Israëlische leger heeft, tegen zijn gewoonte in, toegegeven dat het aanvallen heeft uitgevoerd op Iraanse doelwitten in buurland Syrië. ,,We zijn ermee begonnen om doelwitten van de Iraanse Quds-brigade aan te vallen’’, meldde het leger zondagnacht op zijn officiële Twitter-account.

De Quds-brigade is de elite-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde, die vooral in het buitenland wordt ingezet. Israël heeft Syrië vervolgens gewaarschuwd geen tegenaanvallen uit te voeren op het grondgebied van Israël of op Israëlische troepen. Volgens het door de staat gecontroleerde Syrische nieuwsagentschap Sana werd het luchtafweersysteem van het land ingezet tegen de beschietingen vanuit Israël.

Tot nu toe heeft Israël zich altijd onthouden van commentaar op zijn geheime militaire operaties in het naburige Syrië, om elke betrokkenheid bij de al bijna acht jaar durende burgeroorlog te vermijden. De Israëlische regering herhaalde wel steeds dat ze geen duurzame Iraanse militaire aanwezigheid in Syrië duldt. De Israëlische aartsvijand Iran is naast Rusland de nauwste bondgenoot van de Syrische regering in de burgeroorlog.

Zware explosies

De Syrische hoofdstad Damascus werd zondag opgeschrikt door verschillende explosies. Israëlische jachtvliegtuigen vuurden zeker vijf raketten af. Het luchtafweersysteem onderschepte volgens de Syrische regering verschillende raketten. Ooggetuigen in de Syrische hoofdstad Damascus spraken van zware explosies die zeker een uur duurden.

De Syrische luchtverdediging vernietigde volgens het Russische defensiecontrolecentrum meer dan dertig kruisraketten en geleide bommen tijdens de Israëlische luchtaanvallen op zondag, zei het Russische persbureau Interfax. De luchtaanvallen waren gericht op een luchthaven in het zuidoosten van Damascus. Daarbij zijn vier Syrische militairen gedood en zes gewond geraakt, meldde het militaire centrum.

De Israëlische beschietingen volgden na een dag waarop het leger ook al een aanval uitvoerde in het zuiden van Damascus. Israël meldde ook dat het een raket had onderschept die gericht was op de Golan-hoogvlakte. Als een reactie daarop werd een populair skigebied op Mount Hermon voor één dag gesloten.

,,Wij hebben een permanent beleid om de Iraanse troepen in Syrië aan te vallen en iedereen pijn te doen die ons pijn doet’’, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een eerdere reactie op de vijandigheden.