Volledig scherm
PREMIUM
Orbán besmeurt de EU. © Mark Reijntjens

Lidstaat Hongarije tergt Europa tot het uiterste

Het Europees parlement debatteert vandaag voor het eerst over een verregaande afstraffing van een lidstaat: Hongarije. Op tafel ligt een vernietigend rapport van Judith Sargentini (GroenLinks). ,,Dit gaat over vrijheid, gelijkheid en menselijke waardigheid.”

Gaat u er maar eens goed voor zitten. Dat deed Judith Sargentini ook, toen ze zich begon vast te bijten in het Hongarije van premier Viktor Orbán. De opdracht van de GroenLinks-Europarlementariër was helder, zegt ze zelf: uitzoeken of er voldoende aanleiding is om het land in elk geval deels te schorsen als EU-lid (het opstarten van de zogenaamde artikel 7-procedure, zie kader). En ja, die is er, zo luidt de conclusie.

  1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

    De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.