Linda Tripp na haar optreden in de rechtszaal.
Volledig scherm
Linda Tripp na haar optreden in de rechtszaal. © AP

Linda Tripp, sleutelfiguur in Monica Lewinsky-schandaal, overleden

Een belangrijke sleutelfiguur in het Monica Lewinsky-schandaal in de Verenigde Staten is gisteren op 70-jarige leeftijd overleden. Linda Tripp maakte in het geheim opnames van telefoongesprekken, waardoor een afzettingsprocedure tegen president Bill Clinton kon worden gestart in 1999. Tripp leed aan alvleesklierkanker.

Tripp was een ambtenaar op het ministerie van Defensie. Ze was bevriend geraakt met Lewinsky en moedigde haar in telefoongesprekken aan om over haar contacten met de president te praten. Lewinsky wist niet dat de gesprekken op werden genomen en vertelde over haar seksuele escapades met Bill Clinton. Tripp gaf de opnames later aan aanklager Kenneth Starr en ze kwamen ook terecht bij magazine Newsweek

De aanklager gebruikte de gesprekken en de eigen verklaring van Monica Lewinsky om met een rapport te komen over Clinton. Dat rapport leidde uiteindelijk tot een afzettingsprocedure tegen Clinton in 1999. Omdat de Senaat de president vrijsprak kon hij door als president. 

Monica Lewinsky verstuurde opvallend genoeg vlak voor het overlijden van Tripp nog een ietwat bijzondere tweet. Daarin zei ze te hopen dat Tripp snel beter wordt, ondanks alles wat er in het verleden gebeurd was.

Monica Lewinsky.
Volledig scherm
Monica Lewinsky. © Jordan Strauss/Invision/AP

Over de affaire Lewinsky is vorig jaar nog een documentaire verschenen:

  1. 57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden
    Protesten VS

    57 agenten stappen op om schorsing collega’s die 75-jarige man duwden

    Alle 57 leden van een tactische politie-eenheid in Buffalo in de staat New York zijn bij de eenheid opgestapt uit protest tegen de schorsing van twee collega’s. Justitie in de VS kondigde vrijdag een strafrechtelijk onderzoek aan naar de beide agenten omdat die een 75-jarige demonstrant omverduwden tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme. De betoger raakte gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht.