‘Love Actually’-Johnson gooit alles in de strijd en sneert met bordjesfilmpje naar Hugh Grant

VIDEODe Britse premier Boris Johnson gooit alles in de strijd in de aanloop naar de verkiezingen van aanstaande donderdag. Zelfs zijn romantische kant. In een parodie op de bekende ‘bordjes-scène’ uit de kerstfilm Love Actually probeert Johnson kiezers te motiveren op de conservatieven te stemmen. Tegelijkertijd is het filmpje een sneer naar Love Actually-acteur Hugh Grant, die een groot brexit-tegenstander is en de hoofdrol van premier speelt in de film.

De video die Johnson op Twitter deelt begint nét als in de alom geprezen romantische komedie uit 2003. Een stel ligt tv te kijken op de bank als de bel gaat. Voor de deur staat een man, onder zijn arm een aantal tekstbordjes en een cd-speler. Maar nu is het niet acteur Andrew Lincoln die met een mistroostige blik de camera inkijkt, het is premier Johnson zelf; in kenmerkend blauw pak met zijn haar in de war. 

Volledig scherm
Premier Johnson gooit romantiek in de strijd. © Conservatives

Op de bordjes dit keer geen aandoenlijke liefdesverklaring maar een oproep om toch vooral vóór de conservatieven en dus voor de brexit te stemmen. Zo staat er onder meer te lezen: ‘Met een beetje geluk hebben we volgend jaar een brexit’ -  ‘Als het parlement het niet weer tegenhoudt’- ‘En kunnen we doorgaan’ - ‘Maar voor nu wil ik zeggen’ - ‘Jouw stem was nog nooit zo belangrijk’. 

‘Veel geld’

Ook Hugh Grant (59) heeft het filmpje gezien. In een interview met radiozender BBC 4 vertelt hij dat hij het ‘behoorlijk goed vindt’. ,,Het is duidelijk dat de conservatieve partij veel geld heeft. Misschien is dat waar al die roebels naar toe zijn gegaan?”, sneert hij naar de vermoedelijk deels Russische financiering van de partij. Grant zegt daarbij dat hij wel een bordje mist bij Johnson dat wel in het oorspronkelijke fragment zat. Het bordje waarop staat ‘Omdat je met kerst de waarheid vertelt’. Dat juist Grant Johnson op deze manier van repliek wil dienen is niet vreemd. De acteur roert zich al sinds de eerst brexit-stemming in het debat. 

De Britten maken zich ondertussen op voor de derde landelijke verkiezingen in ruim vier jaar. Aanstaande donderdag gaan ze naar de stembus. De Conservatieve Partij van Johnson lijkt er met de winst vandoor te gaan. De regeringspartij staat in de laatste peilingen op gemiddeld 42 procent van de stemmen, terwijl Labour op 33 procent blijft steken.

Zie hieronder het originele fragment van Love Actually