Veel hoogwaardigheidsbekleders en journalisten kwamen af op de eerste lijnvlucht in acht jaar tijd.
Volledig scherm
Veel hoogwaardigheidsbekleders en journalisten kwamen af op de eerste lijnvlucht in acht jaar tijd. © AFP

Luchthaven Aleppo na acht jaar heropend

Voor het eerst sinds 2012 is een lijnvlucht geland op het vliegveld van de Syrische stad Aleppo. Dat gebeurde enkele dagen nadat het regime van president Bashar al-Assad bekendmaakte de omgeving van de metropool weer in handen te hebben.

De heropening van de luchthaven van de tweede stad van het land is een belangrijk symbolisch moment voor de regering. De ministers van Transport en Toerisme vlogen aan boord van de Airbus A320 van Syrian Air van Damascus naar Aleppo en ook journalisten mochten mee.

Het civiele vliegverkeer vanaf de luchthaven kwam in 2012 volledig stil te liggen. Toen kregen tegenstanders van Assad grote delen van de stad in handen. Syrische regeringstroepen heroverden Aleppo enkele jaren later, maar opstandelingen bleven wel raketten afvuren vanuit omliggende gebieden.

De autoriteiten hopen dat de heropening van de luchthaven de lokale economie zal stimuleren. Minister van Transport Ali Hammoud zegt dat nog op toestemming wordt gewacht om weer internationale vluchten uit te voeren. Het zou de bedoeling zijn vanaf volgende maand weer op Caïro te gaan vliegen.

De luchthaven van Aleppo.
Volledig scherm
De luchthaven van Aleppo. © AFP
De piloot van de eerste commerciële lijnvlucht
Volledig scherm
De piloot van de eerste commerciële lijnvlucht © AFP
De balies van de paspoortcontrole worden sinds acht jaar voor het eerst weer bemand.
Volledig scherm
De balies van de paspoortcontrole worden sinds acht jaar voor het eerst weer bemand. © REUTERS
Volledig scherm
© REUTERS
  1. Italiaanse politici halen in advertentie vernietigend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Italiaanse politici halen in adverten­tie vernieti­gend uit naar Nederland: ‘Egoïstisch en gebrek aan ethiek’

    Een groep prominente Italianen roept Duitsland in een paginagrote advertentie op niet zo ‘benepen en egoïstisch‘ te zijn als Nederland bij het bedenken van een financieel antwoord op de coronacrisis. ‘De Nederlandse houding is in ieder opzicht een voorbeeld van het gebrek aan ethiek en solidariteit’, schrijven burgemeesters en gouverneurs vandaag in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.