Emmanuel Macron.
Volledig scherm
Emmanuel Macron. © AFP

Macron gaat buitenlandse imams weren

De Franse president Macron bindt de strijd aan met wat hij noemt ‘islamitisch separatisme’. Volgens hem krijgen radicale moslims en buitenlandse mogendheden te veel invloed in Franse stadswijken.

De president wil niet langer imams huisvesten die vanuit landen als Algerije of Turkije naar Frankrijk worden gestuurd. ,,Er zijn te veel imams die prediken tégen Frankrijk en die verwant zijn aan het salafisme of de Moslim Broederschap’’, aldus Macron.

Er zullen méér imams in Frankrijk zelf worden opgeleid. En de islamitische gemeenschap moet een certificaat gaan toekennen aan imams die zich gedragen ‘volgens de Franse wetten’.

Ook het onderwijs wordt aangepakt. De huidige buitenlandse taallessen worden allemaal afgeschaft. Nieuwe leraren van vreemde talen moeten straks verplicht Frans spreken en zullen allemaal worden gecontroleerd op hun aanpak en lesmateriaal.

Risicowijken

Verder komt er een wijkgerichte aanpak tegen radicalisering. De afgelopen twee jaar is daarmee al geëxperimenteerd in vijftien zogeheten ‘risicowijken’ waar extremistische moslims hun boodschap verkondigen. ,,In die periode hebben we daar 152 cafés, 15 gebedshuizen, 12 centra voor cultuur of sport en 4 scholen gesloten.’’

Macron noemde dat een succes en zei dat de aanpak in het hele land wordt ingevoerd. Daarvoor zullen extra agenten naar wijken worden gestuurd.

De aankondigingen van de president zijn een ommekeer in zijn beleid. Macron richtte zich sinds zijn verkiezing in 2017 vrijwel uitsluitend op economische en sociaal-economische kwesties. Vanaf dit jaar komen veiligheid en migratie centraal te staan. Maar Macron wil er ook voor waken om moslims te stigmatiseren, zei hij. ,,Het is niet makkelijk om je een Frans burger te voelen als de overheid niet altijd even liefdevol met je is omgegaan.’’

  1. Trump verlengt crisismaatregelen na sombere voorspellingen
    VIDEO

    Trump verlengt crisismaat­re­ge­len na sombere voorspel­lin­gen

    De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken. De regels voor het behouden van ‘sociale afstand’ tot elkaar blijven daarom van kracht tot 30 april. Dat heeft de president vannacht bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Eerder meldde hij nog dat het in de VS met Pasen gewoon weer ‘business as usual’ zou zijn.