Volledig scherm
De 57-jarige verdachte Cesar Sayoc op een rechtbankschets. © REUTERS

Man die bombrieven verstuurde aan critici van Trump bekent schuld

In de Verenigde Staten heeft de man die ervan werd verdacht verschillende bombrieven te hebben verstuurd naar critici van de Amerikaanse president Donald Trump voor de rechter in New York schuld bekend. Dat melden onder meer de Wall Street Journal en televisiezender CNN. 

Cesar Sayoc moest zich verantwoorden voor onder andere het verzenden van explosieven en het bedreigen van voormalige presidenten en pleitte aanvankelijk onschuldig. Hij riskeert een lange celstraf.

De reeks bombrieven hield de VS in oktober vorig jaar in de ban. De pakketten waren onder andere geadresseerd aan oud-president Barack Obama en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Alle verdachte pakketten konden worden onderschept en er vielen geen gewonden. Enkele dagen later werd in Florida de nu 57-jarige Cesar Sayoc opgepakt. 

De onderzoekers beschuldigden hem ervan zestien bompakketten te hebben verzonden. Naast Obama en Clinton kregen ook voormalig CIA-directeur James Brennan, miljardair en sponsor van de Democraten, George Soros, en acteur Robert De Niro een pakketje.

Het vonnis wordt uitgesproken op 12 september.

Volledig scherm
De 57-jarige verdachte Cesar Sayoc op een rechtbankschets. © REUTERS
  1. ‘Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump, mogelijk belemmering rechtsgang’
    Mueller ontevreden over Trump

    ‘Geen aanwijzin­gen Rus­land-connectie Trump, mogelijk belemme­ring rechtsgang’

    Het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of zijn campagneteam samenwerkten met Rusland in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister William Barr vandaag. Uit het rapport blijkt wel dat Mueller er ‘niet voldoende vertrouwen in heeft‘ om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang tijdens het onderzoek. Er gaan nu stemmen op om Mueller onder ede te horen over zijn bevindingen.