Volledig scherm
Een pakje sigaretten heeft tegenwoordig een waarschuwingstekst. © Lex van Lieshout

Man komt foto van eigen verminkte been tegen op pakje sigaretten

Een in Frankrijk wonende Albanees is tot zijn schrik een foto van zijn eigen verminkte linkerbeen  tegengekomen op een pakje sigaretten. De boodschap die bij de foto stond was dat slagaderen door roken dichtslibben. Dat terwijl de Albanees zijn been niet verloor door het roken, maar door een schietpartij. 

Het been van de Albanees werd geamputeerd als gevolg van verwondingen die de man in 1997 bij een schietpartij in Albanië had opgelopen.  In de hoop dat een Franse specialist hem zou kunnen helpen met een prothese, stuurde de Albanees foto's van zijn benen naar een militair ziekenhuis in Metz. Hij kreeg echter nooit antwoord op zijn brief. 

Het was uiteindelijk de zoon van de Albanees die erachter kwam dat de foto's zonder toestemming in de campagne tegen roken terecht zijn gekomen. Hij kocht een pakje sigaretten en herkende aan de littekens het been van zijn vader, melden Franse media. De Europese Commissie die gaat over deze waarschuwingen tegen roken, kon nog niet uitleggen waar de foto vandaan kwam.

Volledig scherm
Op pakjes sigaretten en shag staan foto's en waarschuwingen om rokers te ontmoedigen. © ANP
  1. EasyJet houdt depressieve piloot aan de grond na appje over zelfmoord

    EasyJet houdt depressie­ve piloot aan de grond na appje over zelfmoord

    De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet heeft een piloot tijdelijk op non-actief gesteld nadat hij in een WhatsAppgroep voor collega's had gemeld dat hij zijn ‘volstrekt zinloze leven’ wilde beëindigen. Geschrokken collega's lichtten zijn baas in, waarna de directie besloot dat hij voorlopig geen passagiersvliegtuigen mag besturen. De gezagvoerder mag pas weer achter de stuurknuppel als hij in therapie is geweest.
  2. Wie heeft de branden gemeld en hoe zit het met de complottheorieën?

    Wie heeft de branden gemeld en hoe zit het met de complotthe­o­rieën?

    Brazilianen in het Amazonegebied kuchen in de rook vanwege de ergste bosbranden sinds tijden. De Braziliaanse president Bolsonaro zorgde voor internationale verbijstering met zijn suggestie dat niet boeren en grondspeculanten, maar internationale natuurbeschermingsorganisaties (ngo's) achter de branden zitten. Hij vermoedt opzet om zijn economische beleid zwart te maken. Vijf vragen over de huidige situatie in de Amazone