Man steekt in op mensen in Sydney, omstanders vangen hem met stoel en krat

Een verwarde 21-jarige man heeft vanmiddag (lokale tijd) in het centrum van Sydney mensen met een mes gestoken en bedreigd. Een 41-jarige vrouw raakte hierbij gewond. De man werd door omstanders overmeesterd. In een nabije woning werd een dode 21-jarige vrouw gevonden. De politie liet weten dat haar dood in verband staat met de steekpartij op straat, zonder daar verder details over te geven.

Politiecommissaris Michael Fuller liet verder weten dat de man een psychiatrisch patiënt is. Volgens Australische media heet de man Mert Nay en is hij enkele dagen geleden ontslagen uit een psychiatrische instelling. Bij zijn arrestatie werden ook medicijnen tegen paniekaanvallen aangetroffen. Fuller laat namens de autoriteiten weten dat, hoewel de man voor zijn daad op zijn computer zocht naar recente aanslagen in Amerika en Nieuw-Zeeland en daarover informatie bij zich had, er (vooralsnog) niet wordt uitgegaan van een terroristische daad. 

Slagersmes

Andrew Denney on Twitter

Just witnessed incredible bravery from members of the public and ⁦@FRNSW⁩ officers chasing down a man on a stabbing rampage in Sydney's CBD. He is now under arrest. ⁦@7NewsSydney⁩ https://t.co/wNKatejHVp

Het steekincident deed zich voor in de buurt van Wynyard Station, in hartje centrum. Volgens Australische media was de dader gewapend met een groot slagersmes en zou hij verschillende mensen hebben proberen neersteken. ,,Dat is gelukkig niet gelukt’’, aldus de politie. Wel werd een vrouw in haar rug geraakt.

De man sprong daarna schreeuwend op het dak van een auto en zwaaide met zijn mes. De auto reed weg en nadat de man er van af was gesprongen, werd hij door omstanders overmeesterd. Op beelden is te zien hoe men in afwachting van de komst van de politie de man tegen de grond houdt met een stoel en een kratje. 

Twee van de mannen die de dader achterna gingen, zijn de broers Paul en Luke O’Shaughnessy. Zij werkten in hun kantoor aan de weg toen ze door het raam geschreeuw hoorden. De man met het mes in zijn handen schreeuwde volgens de broers ‘extremistische teksten'. Het tweetal rende naar buiten om hem achterna te gaan. Luke en een andere man wisten de man te tackelen en hem daarna met hulp van anderen in bedwang te houden. Volgens Paul verzette de man zich daarbij niet. 

Over het motief van de man is voorlopig niets bekend. Er zijn berichten dat de man tijdens zijn vlucht ,,Allah Akbar” zou hebben geroepen en de politie vroeg hem neer te schieten. De dader werd rond 14.00 uur plaatselijke tijd (6.00 uur Nederlandse tijd) door de politie ingerekend en naar een politiebureau afgevoerd. ,,Hij wordt gezien als iemand die alleen handelde’’, zei Fuller namens de politie. ,,Mogelijk had hij bepaalde denkbeelden in relatie tot andere terroristische aanslagen, maar we zien dit nog niet als terrorisme.’’

Helden

Volledig scherm
© AFP

Hoofdinspecteur Gavin Woodloofde loofde de verschillende getuigen die de man konden tegenhouden. Volgens Wood hebben zij met hun optreden kunnen voorkomen dat nog meer onschuldige burgers gewond raakten. ,,Dat waren erg moedige mensen, helden”, klonk het.

De Australische premier Scott Morrison heeft ondertussen via Twitter zijn ongerustheid uitgesproken over het steekincident in Sydney. Hij drukte ook zijn medeleven uit aan iedereen die getroffen werd door de gebeurtenissen.

Agenten doorzoeken het gebied, maar gaan ervan uit dat er geen verder gevaar voor de bevolking is. Omdat heel wat plaatsen in de buurt nog zijn afgesloten, vraagt de politie om de omgeving te vermijden. Het vrouwelijke slachtoffer verkeert niet in levensgevaar.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Een vrouw werd in Sydney in haar rug gestoken en moest naar een ziekenhuis. © EPA

Lichaam vrouw in flat

Het steekincident op straat was niet het enige voorval met de verwarde man. De politie heeft ook een dode vrouw hebben aangetroffen in een appartement in de buurt, in Clarence Street.

,,Agenten van de politie van Sydney zijn ter plaats en zullen onderzoeken of het incident gelinkt is aan een steekpartij eerder op de dag op de hoek van Clarence Street en King Street”, meldde de politie vlak na het steekincident. Zojuist werd duidelijk dat het overlijden van de vrouw wel degelijk gelinkt is aan het andere incident.

Volledig scherm
De politie doet onderzoek en hoort omstanders. © AFP
  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.