Volledig scherm
De getroffen olie-installatie op het Aramco's Khurais complex in Saoedi-Arabië. © AP

Marine Iran gaat oefenen met China en Rusland

Iran gaat binnenkort oefeningen houden samen met de Russische en Chinese marine. De aankondiging komt nadat de Verenigde Staten lieten weten een beperkt aantal troepen naar Saoedi-Arabië te sturen.

De oefeningen op zee worden gehouden in de Indische Oceaan en in de Golf van Oman, meldt het semiofficiële Iraanse persbureau Tasim. Er zouden geen plannen zijn de oefening uit te breiden naar de Perzische Golf. Het is voor het eerst dat de marines van Iran, China en Rusland gezamenlijk zullen oefenen, aldus Tasim.

De timing van de manoeuvres lijken een boodschap aan de Verenigde Staten om aan te geven dat Iran niet alleen staat. Volgens verschillende media twijfelt de Amerikaanse president Trump nog steeds over direct militair ingrijpen tegen Iran. Dat zou een vergelding zijn want de VS houden Iran nog steeds verantwoordelijk voor de spectaculaire aanval op de Saoedische olie-installaties. Die aanval zorgde voor grote onrust op de energiemarkten en werd door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo als een ‘oorlogsdaad’gekwalificeerd. Trump liet vrijdag in het Witte Huis weten dat hij op ieder moment opdracht kan geven tot een vergeldingsaanval, maar dat zijn terughoudendheid juist als een teken van kracht moet worden gezien.

Volledig scherm
De Saoedi's presenteerden deze week brokstukken van de drones als bewijs dat Iran achter de aanval op de olie-installaties zat. © AFP

De spanning in de Golfregio is verder opgelopen sinds die droneaanval op Saoedische olie-installaties. Er worden nu dus extra Amerikaanse soldaten naar Saoedi-Arabië gestuurd. Op verzoek van Saoedi-Arabië had president Trump zijn goedkeuring gegeven aan de inzet van Amerikaanse troepen. Die zullen voornamelijk defensief zijn en gericht op lucht- en raketverdediging, aldus de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper.

Rebellen

Volgens de Amerikanen moet Iran achter de droneaanval zitten, wat in Teheran wordt ontkend. De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door de (door Iran gesteunde ) Houthi-rebellen uit Jemen die al vier jaar in oorlog zijn met de Saoedi’s. Vrijdag besloten de Amerikanen al de financiële sancties tegen Iran uit te breiden naar het hoogste niveau ooit. Volgens de Iraanse regering zijn de Amerikanen er echter op uit ‘om de gewone Iraniër voedsel en medicijnen te ontzeggen’. De drastische maatregelen zouden ‘de Amerikaanse wanhoop bewijzen’. Volgens berichten uit Iran zouden de laatste dagen ook diverse websites zijn geblokkeerd. Wie erachter zit is niet bekend.

Bekijk hier de beelden van de droneaanval en luister naar de verschillende reacties van betrokkenen: 

  1. Stuntdubbel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgeschoten tijdens schietpartij met ex

    Stuntdub­bel Sandra Bullock en Cameron Diaz doodgescho­ten tijdens schietpar­tij met ex

    Er heeft afgelopen woensdag een opmerkelijke schietpartij plaatsgevonden voor een miljoenenvilla in het Amerikaanse Yellow Springs. Cheryl Sanders (59), een bekende stuntvrouw uit Hollywood, werd er doodgeschoten door haar ex-man Lindsey Duncan. Die laatste zegt nu dat hij door zijn ex-vrouw en haar huidige man werd opgewacht bij zijn huis. Ze waren gewapend en richten een wapen op hem en zijn vrouw. Hij kon niet anders dan zelf als eerste schieten.