Marokko bereid om aantal vluchten naar Nederland toe te staan
UpdateMarokko heeft zich bereid verklaard om op korte termijn een aantal commerciële vluchten toe te staan om Nederlanders naar huis te brengen. Transavia verwacht morgen duidelijkheid.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt op Twitter dat dat de uitkomst is van een gesprek met de Nederlandse ambassadeur Jeroen Roodenburg en het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
‘Verdere details zijn nu nog niet beschikbaar, maar zullen zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt door de betreffende luchtvaartmaatschappijen’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter.
Lees door onder de tweets
Sinds woensdagnacht is er een vliegverbod ingesteld tussen Marokko en Nederland, omdat het aantal coronabesmettingen in ons land snel stijgt. Het verbod, dat gisteren werd afgekondigd, geldt ook voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Marokkaanse regering legde recent al het vliegverkeer met Rusland stil uit angst voor coronabesmettingen. De Marokkaanse luchtvaartmaatschappijen Royal Air Maroc en Air Arabia Maroc lieten eerder al op Twitter weten dat ze na woensdag 23.59 uur hun vluchten van en naar onder meer Nederland moesten opschorten.
Vakantiegangers
Luchtvaartmaatschappij Transavia bekijkt morgen met hoeveel vluchten het bedrijf in Marokko gestrande Nederlanders kan ophalen. Dan wordt vermoedelijk ook duidelijk wanneer die vluchten kunnen beginnen.
Een woordvoerster van Transavia is blij dat er een oplossing komt voor de Nederlanders in Marokko. ,,We hoorden het van de ambassade en wisten al dat er gesprekken gaande waren, maar moeten nu even de details van de afspraken afwachten.” Transavia is al bezig met het maken van plannen, maar kan daar pas uitsluitsel over geven als er meer duidelijkheid is over wat Marokko precies wil toestaan. De afgelopen week zijn ongeveer 3500 passagiers met Transavia naar Marokko gereisd.
Andere routes
Het is nog wel mogelijk om naar het land te vliegen vanuit bijvoorbeeld de Belgische luchthaven van Brussel of vanuit Frankrijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadde reizigers van en naar Marokko gisteren dan ook al aan om zo snel mogelijk een andere route te zoeken.
In verschillende Facebook-groepen wordt er druk naar manieren gezocht om toch naar huis te komen. Reizigers geven aan dat ze via België of Frankrijk toch naar Nederland kunnen komen. ‘Help! Wij zitten in Marokko vast, we zouden vandaag terugvliegen naar Nederland. Dat wordt nu via Parijs vliegen,’ zegt een van de reizigers in een groep met ruim 30.000 leden. Het is voor veel mensen die vastzitten nog onzeker of zij het geld van hun oorspronkelijke ticket terugkrijgen. Ook omboeken blijkt vaak niet mogelijk.
Oranje reisadvies
Het reisadvies voor Marokko staat op oranje en voor een klein deel zelfs op rood. Daarmee adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om alleen naar Marokko te reizen wanneer het noodzakelijk is. ‘Als u toch in Marokko bent, neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij over geannuleerde vluchten en mogelijkheden om uw reis via een alternatieve route af te leggen,’ zo luidt het advies online.
Sinds vandaag is in Marokko een coronapas verplicht voor binnen- en buitenlandse reizen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Britse agent en serieverkrachter krijgt 36 keer levenslang en moet zeker 32 jaar cel in
Een Londense politieagent moet voor minimaal 32 jaar de gevangenis in vanwege een lange reeks aan geweld tegen vrouwen en seksueel misbruik. De rechter legde David Carrick 36 keer levenslang op, waarvan hij zeker 32 jaar vastzit. Daarna kan hij voorwaardelijk vrijkomen. -
PREMIUM
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel. -
PREMIUM4
Houden China en de VS het hoofd koel in oplaaiende ‘koude oorlog’?
Het ballonincident in de VS heeft de gespannen relatie tussen Amerika en China verder op scherp gezet. Het is een nieuw hoofdstuk in de koude oorlog tussen beide grootmachten. Hoe nu verder? -
Iran zegt tienduizenden gevangenen gratie te gaan verlenen
De hoogste leider van Iran heeft gratie verleend aan ‘tienduizenden’ gevangenen, onder wie vele die tijdens recente protesten tegen het islamitische regime om veiligheidsredenen zijn gearresteerd, meldt de staatstelevisie. Ayatollah Ali Khamenei kondigde dat aan ter ere van de verjaardag van de islamitische revolutie van 1979. -
Dit buurland houdt verkeersboetes in op het salaris van wanbetalers
België kan onbetaalde boetes nu nog makkelijker innen door de bedragen rechtstreeks van het salaris van de overtreder in te houden, of zelfs door het voertuig van de overtreder aan de ketting te leggen.
-
1
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg. -
-
-
PREMIUM
Ondertussen in het Syrische Aleppo: ‘De kou vreet aan onze lichamen’
Het leven in de Syrische stad Aleppo was al zwaar, de aardbeving heeft de beproeving van de inwoners alleen maar verergerd. ,,We leven op straat, ik probeer de handen van mijn zieke moeder warm te blazen.” -
IN BEELD
Enorme schade van aardbeving in Turkije en Syrië
Er zijn duizenden doden en gewonden gevallen bij de zware aardbeving in Turkije en Syrië. De eerste schok had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Daarna waren er nog een reeks bevingen, waaronder eentje met een kracht van 7,5. Dat heeft ook voor zware schade gezorgd aan gebouwen en infrastructuur. Dat tonen videobeelden gemaakt met drones in de Turkse stad Çukurova.