Marokko zit in maag met ter dood veroordeelde student die in Marioepol vocht
Met videoEven leek het lot van Brahim Saadoun Marokko weinig te deren. Maar nu is er toch aandacht voor de jonge Marokkaanse student die samen met twee Britse medestrijders ter dood werd veroordeeld in de Donbas.
Brahim Saadoun (19) studeerde luchtvaarttechnologie aan de universiteit van Kiev en zou zich bij het Oekraïense leger hebben aangemeld toen Rusland het land binnenviel. Hij werd een paar maanden later krijgsgevangen gemaakt in de strijd om de havenstad Marioepol.
Volgens een, alleen door Rusland erkende, rechtbank in de ‘onafhankelijke’ volksrepubliek Donetsk zou Saadoun een ‘terrorist’ en een ‘huurling’ zijn die het lokale bewind omver wilde werpen. Hij kreeg daarvoor de doodstraf - dezelfde straf als zijn Britse kompanen Aiden Aslin en Shaun Pinner.
Maar waar er in Groot-Brittannië een storm van verontwaardiging opging om de gefabriceerde veroordeling, bleef het in Marokko enige tijd opmerkelijk stil. Nu niet meer. Het tijdschrift Maroc Hebdo zette Saadouns foto op de cover en schrijft dat de jonge Marokkaan zowel door de Oekraïners als door zijn geboorteland in de steek wordt gelaten.
Verklaring
De Marokkaanse ambassade in Oekraïne kwam na de gevangenneming vrij snel met een summiere verklaring dat Saadoun de Oekraïense nationaliteit had aangenomen en ervoor had gekozen om samen met de Oekraïense troepen tegen de Russen te vechten. De verklaring meldde wel dat hij ‘het uniform van het leger van de staat Oekraïne droeg, als lid van de Oekraïense marine-eenheid’. Daarmee leken de Marokkaanse diplomaten de handen af te trekken van hun jonge landgenoot.
Maar volgens Maroc Hebdo klopt het verhaal van de ambassade niet en moet alles worden gedaan om Saadoun te helpen. De voorzitter van de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten, Aziz Ghali, kreeg boven water dat Brahim Saadoun niet de Oekraïense nationaliteit heeft maar slechts een tijdelijke verblijfsvergunning vanwege zijn studie. Die vergunning is geldig tot 2024. Marokkaanse mensenrechtenactivisten hebben nu verschillende advocaten gemobiliseerd om de ter dood veroordeelde student in hoger beroep te verdedigen.
‘Hoe kon de Marokkaanse staat op zo’n timide, voorzichtige en angstige manier reageren op zo’n harde en wrede straf tegen deze jonge Marokkaan?’, vraagt Maroc Hebdo zich af. Saadoun is Marokkaans en zal dat blijven totdat het tegendeel is bewezen, vindt het blad. En het feit dat hij de Oekraïense verblijfsvergunning had, ontneemt hem niet het recht om als zodanig te worden verdedigd door zijn land van herkomst, staat in het artikel. ‘Bovendien is hij een tiener.’
Marokkaanse sociale media
De zus van Saadoun, Iman, denkt ook dat de Marokkaanse autoriteiten met haar broer in hun maag zitten omdat men liever goede banden koestert met Moskou. In de Verenigde Naties heeft Marokko Rusland nimmer veroordeeld voor het binnenvallen van Oekraïne. Zus Iman zegt tegen de Britse krant The Guardian dat haar broer is ‘verraden’ door zijn eigen land en dat de terdoodveroordeling van haar broer zelfs gevierd wordt in berichten op Marokkaanse sociale media. ‘Maak hem dood, hij is geen Marokkaan’, schreef iemand.
Op de achtergrond van dat alles zou volgens commentatoren ook spelen dat Marokko vreest dat Moskou weleens tegen Marokko zou kunnen ageren in de strijd tegen Westelijke Sahara. ‘Ze offeren liever een onderdaan op dan dat ze Poetin boos willen maken’, aldus een anonieme journalist.
Er zijn ook vragen gerezen over de Oekraïense rol in het verhaal. Hoe kan het Oekraïense leger een tiener inzetten als frontsoldaat zonder dat hij aan de vereiste voorwaarden voldoet?, zo vraagt Maroc Hebdo zich af. In zijn afscheidsvideo aan zijn ouders, zegt Brahim - die verschillende talen spreekt - dat hij door het Oekraïense leger is gerekruteerd om als tolk te dienen.
Voor wie hij moest tolken is onbekend, wel dat hij naar het front Marioepol werd gestuurd.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
ABC-eilanden bereiden zich voor op tropische storm: zware regenval, hevige wind en ruige zee
Op Aruba, Bonaire en Curaçao bereidt de bevolking zich voor op de komst van een tropische storm. Zo’n 1000 kilometer ten oost-zuidoosten van de eilanden bevindt zich nu nog een storing, maar volgens de meteorologische dienst van de eilanden is de kans 90 procent dat deze storing zich ontwikkelt tot een tropische storm. De storm zal woensdagavond en donderdagochtend (lokale tijd) ten zuiden van de eilanden langs trekken. -
Ghislaine Maxwell in gevangenis onder zelfmoordtoezicht, veroordeling mogelijk uitgesteld
Ghislaine Maxwell is in de gevangenis van Brooklyn onder zelfmoordtoezicht geplaatst. Daardoor zal ze vermoedelijk een verzoek indienen om haar veroordeling uit te stellen, zo heeft haar advocaat laten weten. Maxwell wordt ervan verdacht Jeffrey Epstein te hebben geholpen met het ronselen van minderjarige meisjes voor seksueel misbruik. -
met video
Duitse kampbewaker (101) krijgt vijf jaar gevangenisstraf
Een 101-jarige man die in de Tweede Wereldoorlog bewaker was in het concentratiekamp Sachsenhausen heeft vijf jaar gevangenisstraf gekregen vanwege medeplichtigheid aan moord op 3518 gevangenen. Josef Schütz is de oudste persoon die is vervolgd voor misdaden van het naziregime. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
Twee Mexicanen aangeklaagd nadat tientallen migranten overlijden in bloedhete vrachtwagen in Texas
Twee Mexicaanse staatsburgers zijn dinsdag in de Amerikaanse federale rechtbank aangeklaagd in verband met de 51 dode migranten die maandag werden aangetroffen in een vrachtwagen in Texas. De twee wordt een dodelijke poging tot mensensmokkel en illegaal wapenbezit ten laste gelegd, blijkt uit gerechtelijke documenten. -
met video
‘Gruwelijk tafereel’ in Zuid-Afrikaanse kroeg: lichamen van 21 tieners ‘verspreid over stoelen en tafels’ aangetroffen
De Zuid-Afrikaanse politie doet onderzoek naar de dood van zeker 21 mensen die zondagochtend levenloos zijn aangetroffen in een kroeg in de provincie Oost-Kaap. Eerder werd gesproken over over 22 doden. De doodsoorzaak is nog niet bekend. 31 mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De kroeg bevindt zich in de kustplaats Oost-Londen.