Kaarsjes in de vorm van een hart bij het ouderlijk huis van Julen in de volkswijk El Palo aan de oostkant van Málaga.
Volledig scherm
Kaarsjes in de vorm van een hart bij het ouderlijk huis van Julen in de volkswijk El Palo aan de oostkant van Málaga. © REUTERS

Massaal eerbetoon voor Julen in kerken en op voetbalvelden Spanje

Spanjaarden betuigen massaal hun steun aan de ouders van de tweejarige Julen uit Málaga. Op voetbalvelden verspreid over het land werd vanmorgen een minuut stilte gehouden en in kerken vonden gebedswakes plaats en werden missen opgedragen aan de peuter. 

Die viel vandaag precies twee weken geleden in de bergen bij de Zuid-Spaanse stad in een diepe put en overleefde dat niet. Mijnwerkers vonden zijn lichaampje in de nacht van vrijdag op zaterdag. Vanmiddag wordt het jochie begraven dat Spanje 13 dagen in spanning hield.

Voorafgaand aan de begrafenis stonden voetbalclubs stil bij het overlijden van Julen, blijkt uit berichten op sociale media. Ter nagedachtenis aan de peuter, die volgens zijn vader een passie had voor (voet)ballen, en bij wijze van steun aan zijn ouders werd voor het begin van veel wedstrijden van amateurclubs een minuut stilte gehouden. Dat was onder andere het geval in Málaga,Murcia, Plasencia en Lorca. In en rond Madrid gebeurde het zelfs bij een tiental clubs. 

Parochies

De parochiepriesters in Málaga betuigden tijdens de mis hun medeleven aan de familieleden van Julen en baden voor troost. 

Priester Rafael Vivancos van de parochie San Juan de la Cruz waarbij Julens familie is aangesloten, werd door emoties overmand. Hij stamelde tussen zijn tranen door: ,,Ik niet kan spreken, het is heel zwaar geweest”. In de parochie werd een gebedswake gehouden voor Julen. Tijdens de zoek- en reddingsactie ondersteunden de parochiegemeenschappen van El Palo, La Cala del Moral en Totalán Julens ouders op geestelijk en materieel vlak.

Priester Ramón Tejero van de parochie Santa Ana in Totalán, het bergdorp waar Julen stierf,  verklaarde vanmorgen tijdens de mis ,,dat pijn de christelijke hoop niet kan verblinden’’. Hij benadrukte dat ,,hoewel het hart onze ziel doet krimpen, de klokken van glorie weerklinken omdat we door ons geloof zeker weten dat de absolute onmetelijkheid van de hemel de grote belofte van Jezus is.” 

De gemeente Málaga heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Bekijk hieronder  beelden van de reddingsoperatie en steunbetuigingen aan de familie: