Volledig scherm
Sprotje maakt het inmiddels veel beter, van haar brandwonden is niets meer te zien. © Henk Deleu

Maximale straf voor dierenbeul die kat Sprotje in oven stopte

Een Oekraïense man die in het Belgische Kortrijk zijn kat in een oven stopte, is door de rechtbank in Ieper veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 4000 euro wegens dierenmishandeling. ‘Een barbaarse daad’, oordeelde de rechter. Ook mag hij de rest van zijn leven geen dieren meer houden. 

Sprotje belandde vorig jaar juni bij een dierenarts in Kortrijk met ernstige brandwonden en bloedingen. De complete linkerkant van de kat was weggebrand. Het arme dier had een kwartier in de oven gezeten en was door de dierenbeul tijdens een feestje als voetbal gebruikt. 

De Oekraïner toonde tijdens de verhoren geen spijt van zijn harteloze daad. ,,Die kat was af en toe vervelend en dan sloot ik haar op in de badkamer’’, zei hij emotieloos. Het lot van het dier kon hem, naar eigen zeggen, niets schelen. ,,Wat ik wel weet, is dat die oven geen 200 graden was.’’

Het was een van de feestgangers die het tien maanden oude katje, na een kwartier, uit de oven haalde. ,,Het is onbegrijpelijk dat iemand een levend wezen in een oven stopt’’, sprak een dierenarts die Sprotje weer oplapte. Een dierenrechtenorganisatie diende een klacht tegen de man in.

Geen berouw

,,Wat gebeurd is, is gebeurd’’, liet die in reactie weten. ,,Er bestaan veel ergere dingen, zoals een mens neersteken of neerschieten. Ik besef dat er een rechtszaak van komt. Ik zal mijn straf aanvaarden.” De rechtbank hield in het vonnis rekening met zijn weinig berouwvolle houding.

Volgens de rechter heeft de dierenbeul zich schuldig gemaakt aan ‘barbaarse daden die ontoelaatbaar zijn en onverenigbaar met de waarden en normen in onze maatschappij’. Dierenrechtenorganisatie Gaia is tevreden dat de rechtbank de maximumstraf heeft opgelegd.

‘Ze is zo lief’

De mishandeling riep veel verontwaardigde reacties op en mensen waren zeer begaan met het lot van Sprotje. ,,We krijgen nu nog elke dag mails en telefoontjes waarin mensen vragen hoe het met Sprotje gaat, en of ze haar mogen adopteren’’, aldus de dierenarts.

Inmiddels is er een nieuw thuis voor de kat gevonden. Een stel uit Buggenhout bij Dendermonde adopteerde het dier vorig jaar. ,,Ze is zo lief”, klinkt het vertederd. Sprotje hield aan de hondse behandeling blijkbaar geen blijvende schade over. ,,Ze is niet angstig na wat haar overkwam. Ze is zelfverzekerd, sociaal en lief.’’

Volledig scherm
Sprotje. © Henk Deleu
  1. Amerikaanse EU-ambassadeur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaarden aan Kiev'

    Amerikaan­se EU-ambassa­deur: 'Advocaat van Trump stelde voorwaar­den aan Kiev'

    Een belangrijke getuige in het parlementaire onderzoek naar de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump, de ambassadeur van de VS bij de EU Gordon Sondland, heeft beklemtoond dat er een beleid van 'voor wat, hoort wat' was jegens Oekraïne. Hij wijst op de naaste medewerker en advocaat van Trump, Rudolph Giuliani. Die zou destijds voorwaarden hebben gesteld aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski voor toenadering tussen Kiev en Washington.
  2. Zoon van oud-bondspresident Duitsland doodgestoken in privékliniek

    Zoon van oud-bondspresi­dent Duitsland doodgesto­ken in privékli­niek

    Fritz von Weizsäcker, de 59-jarige zoon van de voormalige president van de Bondsrepubliek Duitsland, is gisteravond doodgestoken. Dat gebeurde terwijl de gastro-enteroloog een lezing hield in een Berlijnse privékliniek. Plotseling stormde een man naar voren die meermaals op hem instak met een mes. Reanimatiepogingen mochten niet baten. De dader zou volgens de onderzoekers in een psychose hebben gehandeld en hen hebben verteld de arts te hebben vermoord ,,om wraak te nemen op de familie von Weizsäcker’’.