Archieffoto van een Boeing 737 MAX.
Volledig scherm
Archieffoto van een Boeing 737 MAX. © AP

Medewerkers over Boeing 737 MAX: Ontworpen door clowns, onder toezicht van apen

Medewerkers van vliegtuigbouwer Boeing hadden sterke twijfels over de ontwikkeling van de 737 MAX. Dat blijkt uit honderden interne berichten die het bedrijf heeft vrijgegeven. Alle toestellen van het type 737 MAX staan sinds vorig jaar maart aan de grond na twee fatale crashes binnen een halfjaar.

,,Dit vliegtuig is ontworpen door clowns, die onder toezicht staan van apen’’, zo schrijft een piloot van Boeing in een intern bericht uit 2017, dat betrekking had op de vluchtcomputer van de 737 MAX. 

Uit een aantal berichten lijkt naar voren te komen dat Boeing wilde voorkomen dat piloten in een simulator moeten trainen voordat ze met de 737 MAX mogen vliegen. Deze week gaf de vliegtuigbouwer nog het advies piloten die training – die het bedrijf waarschijnlijk miljarden extra kost – juist wel te laten ondergaan. Eerder had Boeing vastgehouden aan de lijn dat voor piloten die met andere 737-types vlogen een simpele computertraining voldoende was.

Schokkend beeld

De nieuwe informatie geeft een ‘schokkend beeld’ van de werkwijze bij Boeing en de manier waarop onderzoek door de toezichthouder kon worden omzeild, zei Congreslid Peter DeFazio, die een commissie voorzit die onderzoek doet naar de 737 MAX. Volgens DeFazio laten de interne berichten zien dat Boeing ‘cruciale informatie’ over het toestel trachtte achter te houden, zelfs op het moment dat medewerkers aan de bel trokken over mogelijke misstanden.

Boeing noemt de inhoud van de vrijgegeven berichten ‘volstrekt onaanvaardbaar’. ,,Het weerspiegelt niet het bedrijf dat we willen zijn en moeten zijn.’’ Het bedrijf stuurde de informatie eerder al door aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

 1. Bewondering voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaamheid laat zien
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  Bewonde­ring voor de paus, die met Pasen de kracht van de eenzaam­heid laat zien

  Italië maakt zich, net als Nederland, op voor het paasweekend. Het is traditioneel een moment dat Italianen op familiebezoek gaan of eropuit trekken. Dat mag nu dus niet. De controles zullen dit weekend worden verscherpt om te voorkomen dat mensen toch op pad gaan. Ook het Vaticaan bereidt zich voor op een bijzonder Pasen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Een half jaar na peperdure gentherapie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt
  PREMIUM

  Een half jaar na peperdure genthera­pie: Pia doet het goed, maar we hadden op méér gehoopt

  Pia Boehnke, de Vlaamse baby met de zeldzame spierziekte SMA type 1, werd een half jaar geleden behandeld met de peperdure gentherapie Zolgensma. Het medicijn kostte 1,9 miljoen euro en het meisje, nu 16 maanden oud, doet het goed. Ze gaat zienderogen vooruit, kan soms tien seconden rechtop zitten en eet zelfstandig, maar het grote wonder is niet geschied. Moeder Ellen De Meyer: ,,Het doet ongelooflijk veel pijn om te beseffen wat Pia niet kan en ook nooit zal kunnen.”