Volledig scherm
Voorpagina's van diverse kranten na de brand in Notre-Dame. © AD/DvdH

Media over inferno: Frankrijk, Europa en de wereld in het hart geraakt door ‘Notre Drame’

De vlammenzee in een van de beroemdste kathedralen ter wereld domineert voorpagina's en nieuwswebsites over de hele wereld.  Media kiezen grote woorden voor dit grote drama. 
Een overzicht. ‘Parijs huilt om haar dame'. 

De Franse krant Libération ruimt net als veel andere media de complete voorpagina in voor het verzengende  vuur, met als foto het pijnlijke moment dat de torenspits instort. De kop: Notre Drame (Ons drama).
Voorop veel Franse kranten staan kreten als ‘nationale shock’, ongelooflijk, ravage, vernietiging, tragedie en ramp. ,,Deze brand doet de hele wereld sidderen”, schrijft een lokale krant. Le Parisien kopt: ,,Notre-Dame des Larmes (Onze dame van tranen).  

Maar ook in andere landen wordt getreurd om de vlammenzee die bijna het complete dak van de kerk in de as legde. De Engelse krant de Telegraph schrijft dat er een nieuwe ‘Victor Hugo’ nodig is om de kathedraal te restaureren. The Guardian schrijft in haar commentaar: ,,Het is alsof het hart van Frankrijk en de ziel van Europa plots zijn verscheurd. De Notre-Dame is van ons allemaal.” Veel gebruikte tekst: Frankrijk huilt om haar geliefde dame’ De Britse tabloid The Sun kopt: ‘Notre Doom’, de Daily Mail meldt: Negen eeuwen van historie verloren door een niet-heilig  (unholy) inferno. 

Hieronder een overzicht van diverse voorpagina’s.  

  1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

    In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
  2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.