Volledig scherm
Ongeloof en verbijstering in de ogen bij de toeschouwers. © AFP

‘Mensen staan te kijken en te huilen’

Ooggetuigen kijken met tranen in de ogen hoe de Notre-Dame geheel door brand wordt verwoest. ‘Alles stort in.’

De Egyptische toerist Mina filmt en maakt foto's. Net als duizenden anderen. ,,Mensen staan te huilen’’, zegt hij. ,,Er blijft niets over. De brandweer kan niets doen, lijkt het. Het vuur lijkt naar de dikke torens te kruipen.’’ Mina had zelf eerder deze week de kathedraal bezocht. 

Het vuur verspreidt een asregen in de omgeving. De politie zet een steeds groter gebied af, omdat gloeiende kooltjes en asdeeltjes op het publiek neerdalen.

Horen

,,Zelfs op deze afstand kon je het horen. Toen het dak instortte’’, zegt een andere getuige, die meekijkt vanaf een uitzichtpunt bij de Sacré-Cœur, op enkele kilometers van de kathedraal. 

De Nederlander, die liever niet bij naam genoemd wil worden, stond al op het uitkijkpunt toen de brand uitbrak. ,,Het leek eerst alsof er een beetje rook achter de kerk vandaan kwam’’, vertelt de man. Vervolgens bleek dat de Notre-Dame zelf in brand stond en sprong het vuur over naar het dak. ,,Binnen een kwartier ging het van een klein beetje naar heel erg veel’’, schetst hij de wijze waarop de brand zich ontwikkelde.

De Nederlander bekijkt de brand in het bijzijn van honderden mensen. Toeschouwers maken vanaf het uitzichtpunt foto’s van de vlammenzee. ,,Het staat hier vooral vol met Amerikanen’’, die stelt dat het ‘wel pijn doet’ om te zien hoe de vlammen uit het historische gebouw slaan.

Kijk hier naar beelden van de brand:

Volledig scherm
© AFP
 1. Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strijders
  PREMIUM

  Koerden doodsbang voor Turken en ontsnapte IS-strij­ders

  Rijdend door de straten van de Noord-Syrische Qamishli klinkt er plotseling geweervuur. Even is het stil en dan weer een luid salvo. Sommige auto’s en een jongen op een brommer rijden gewoon door, anderen keren om. Wie er schiet en op wat, blijft gissen. Binnen een paar minuten rijden pick-ups van de Koerdische militie SDF door de straten. Ook ambulances. Auto’s toeteren, mannen schreeuwen. Tussen de huizen staan bewapende strijders.De meeste winkels zijn dicht.
 2. Grote paniek na schietpartij in winkelcentrum Florida: bezoekers geëvacueerd

  Grote paniek na schietpar­tij in winkelcen­trum Florida: bezoekers geëvacu­eerd

  In een winkelcentrum in het centrum van de plaats Boca Raton in de Amerikaanse staat Florida is vanavond (Nederlandse tijd) grote paniek uitgebroken nadat bezoekers hadden gehoord dat iemand ze schreeuwend probeerde te waarschuwen voor een gewapende schutter. Ook zouden schoten zijn gehoord. De politie rukte met man en macht uit en de gigantische shopping mall werd per direct geëvacueerd. Een uitgebreide zoekactie leverde uiteindelijk één slachtoffer met een schotwond op.
 3. Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermogen van kleuter mag abortus ondergaan

  Unieke uitspraak Britse rechter: volwassen vrouw met denkvermo­gen van kleuter mag abortus ondergaan

  Een Britse rechter heeft artsen van een ziekenhuis in het noorden van Groot-Brittannië toestemming gegeven een abortus uit te voeren bij een jonge vrouw die drie maanden zwanger is en de verstandelijke vermogens van een kleuter heeft. De unieke uitspraak is met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van het laten weghalen van ongeboren baby's vinden het oordeel van de rechter slecht en in strijd met religieuze principes.