Volledig scherm
PREMIUM
© AD Raymond Boere

Met de bus naar Montenegro: elleboog op het stuur, bellen en toch niet botsen

Door het nieuwe EuropaOp reis in Europa vliegen Nederlanders meestal naar het zonnige Zuiden. Wij niet. Wij pakken deze zomer de bus naar het Oosten. Vandaag deel zes: Van Tirana naar Budva. Het is proppen geblazen. Niemand die ervan opkijkt, niemand die protesteert. Een plekje op de trap of op de motor? Prima. En de airco doet het! Gassen maar.

Doe maar rustig aan. Haasten is niet nodig. Bussen in Albanië rijden zelden op tijd en vertrekken vaak pas als ze bijna vol zijn, hoor ik van medereizigers. Maar dat is een misrekening in hoofdstad Tirana. Op de route naar Kotor in Montenegro vertrekt de bus uitzonderlijk stipt, zo blijkt als ik het station op loop en de eerste tassen al worden ingeladen. Zou het komen doordat de busmaatschappij Old Town Travel niet Albanees is, maar de thuisbasis heeft in buurland Montenegro? Ze claimen de enige vervoerder te zijn met een directe verbinding vanuit Tirana naar dat land en verafschuwen de werkwijze van hun oosterburen waarbij de dienstregeling nooit is wat het lijkt, zo valt op te maken uit de tekst op hun website.

  1. Bolsonaro: ‘Bosbranden komen in de hele wereld voor’
    Crisis Amazone

    Bolsonaro: ‘Bosbranden komen in de hele wereld voor’

    De Braziliaanse regering gaat militairen inzetten bij de bestrijding van de branden in de Amazone. President Jair Bolsonaro heeft vrijdagmiddag een decreet uitgevaardigd dat dat mogelijk maakt. In een tv-toespraak lichtte hij dat ’s avonds toe. Daarin zei hij ook dat ‘bosbranden in de hele wereld voorkomen en geen reden kunnen zijn voor internationale sancties’. Ook benadrukte hij de noodzaak van ‘economische dynamiek’ in de Amazone.