Volledig scherm
De beving veroorzaakt in de stad Balsorano een grote wolk van witte rook. © Videostill tg3

Midden-Italië weer opgeschrikt door aardbeving, epicentrum op uur rijden van L’Aquila

Tien jaar na de dodelijke aardbeving in en rond de Italiaanse stad L’Aquila is het midden van Italië opnieuw opgeschrikt door een aardschok. Die vond plaats omstreeks 18.35 uur en had een kracht van 4.4 op de schaal van Richter, meldt het Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanologie.

Het epicentrum van de beving lag 5 kilometer ten zuidoosten van de gemeente Balsorano in de provincie L’Aquila op een diepte van 14 kilometer. Onmiddellijk renden de bewoners van de regio de straat op. Over eventuele slachtoffers en schade is nog niets bekend. Afgelopen nacht was er ook seismische activiteit in de regio, schrijft de krant Corriere della Sera. Hierop had de burgemeester van Balsorano besloten de scholen gesloten te houden.

Volgens persbureau ANSA was de beving ook in delen van Rome voelbaar. Tientallen verontruste inwoners belden de brandweer.

Breuklijnen

Italië ligt op twee breuklijnen, waardoor er vaak aardbevingen zijn. De stad L’Aquila en omgeving werden in 2009 getroffen door een zware aardbeving. Toen kwamen zeker driehonderd mensen om het leven. Tien jaar later is de wederopbouw nog niet voltooid.

In augustus 2016 kwamen bijna driehonderd mensen om het leven toen een aardbeving met een kracht van 6,2 de stad Amatrice en enkele naburige steden in de Apennijnen trof. Die beving had een kracht van 6.2 op de schaal van Richter. Van de dorpjes Amatrice, Accumoli en Arquata del Tronto was weinig over.

 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.