Volledig scherm
Roberto Alvim, minister van Cultuur. © AP

Minister Brazilië citeert nazikopstuk Goebbels en wordt ontslagen: ‘Ongelukkig toeval’

De Braziliaanse minister van Cultuur moet op zoek naar een nieuwe baan, omdat hij uitspraken deed die gelijkenissen vertonen met een toespraak van nazikopstuk Joseph Goebbels. President Jair Bolsonaro ontsloeg bewindsman Roberto Alvim nadat daar grote ophef over was ontstaan.

Voormalig theaterdirecteur Alvim raakte in opspraak doordat er een filmpje opdook van zijn speech. ,,De Braziliaanse kunst van het komende decennium zal heroïsch en nationaal zijn”, hield hij zijn toehoorders voor. Op de achtergrond was muziek te horen uit een opera van Wagner, de favoriete componist van Hitler.

Nadat de beelden via sociale media naar buiten kwamen, werd ‘Goebbels’ in Brazilië trending topic op Twitter. De beruchte propagandachef van de nazi’s had vele tientallen jaren eerder vergelijkbare uitspraken gedaan. Parlementariërs riepen meteen op tot het ontslag van Alvim, die op de radio beklemtoonde dat hij géén nazi is.

De minister zei dat hij niet wist dat hij Goebbels citeerde. Hij sprak over een ‘ongelukkig retorisch toeval’ in slechts één zin. Bolsonaro nam daar geen genoegen mee. Hij stelde dat de positie van zijn minister onhoudbaar was geworden en benadrukte volledig achter de joodse gemeenschap te staan.

  1. Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreemrechts

    Aangifte dader bloedbad Hanau werd door Duitse justitie genegeerd: uitspraken waren niet racistisch of extreem­rechts

    Het federale parket in Duitsland heeft bevestigd dat het in november een aanklacht ontving van de dader achter de racistische aanslag in Hanau. Tobias Rathjen (43) schoot woensdag negen bezoekers van twee shishalounges dood, daarna zijn moeder en vervolgens zichzelf. In een manifest schreef hij tevergeefs aangifte te hebben gedaan wegens ‘een ‘onbekende geheime dienst’ die ‘in de hersenen van mensen dringt’ om ‘wereldgebeurtenissen te controleren’.