Volledig scherm
Gitta Scheenhouwer © Screenshot 9newsmelbourne

Mogelijk levenslang voor doodrijden Nederlandse Gitta

De Australiër die de Nederlandse Gitta Scheenhouwer (27) in augustus 2018 doodreed krijgt mogelijk een levenslange gevangenisstraf. Dat heeft de rechter vandaag gezegd, schrijven lokale media.

,,Het is goed mogelijk dat de dader levenslang blijft vastzitten’’, citeren Australische media de rechter. De man die de 27-jarige Scheenhouwer aanreed, zat in een gestolen auto en reed 80 kilometer per uur, twee keer zo hard als toegestaan. Hij was op weg naar zijn drugsdealer.

Volgens de advocaat van de automobilist heeft zijn cliënt veel psychische problemen. Op het moment van de aanrijding was hij onder invloed van heroïne.

Nieuw leven

Familieleden en de vriend van het slachtoffer kwamen naar Melbourne om te kunnen spreken in de rechtbank. Haar vriend, de van oorsprong Haagse Thomas Kleinegris, heeft in een indrukwekkende slachtofferverklaring verteld dat hij zich ‘totaal alleen’ voelt.

Kleinegris liet een paar keer zijn tranen de vrije loop in de rechtszaal en vertelde hoe het stel elkaar negen jaar geleden ontmoette in Den Haag en hoe pijnlijk het is om haar nu te moeten missen. ,,Het blijft niet te bevatten dat ik nu alleen ben. Ik word nog steeds regelmatig wakker om me met een schok te realiseren dat het geen droom was. Ik weet niet meer hoe mijn toekomst eruitziet; een toekomst zonder Gitta. Ik ben gedwongen een nieuw leven te beginnen.’’

Kleinegris stond ook stil bij een droom die in duigen is gevallen. ,,Gitta wist zeker dat we een groot gezin zouden krijgen, met vier kinderen.’’

Ergste pijn

Ook de zus van Gitta deed haar verhaal in de rechtszaal. ,,Ik schrik van iedere sirene, dan raak ik in paniek en denk ik dat de ambulance onderweg is naar iemand die ik ken. Ik kan nog steeds niet begrijpen dat mijn zuster weg is, dat ze mij is afgenomen. Het is de ergste pijn die ik ooit gevoeld heb en ik zal haar eeuwig missen.’’

Gitta’s broer liet ook van zich horen. ,,Je bent er nooit klaar voor om je eigen geliefde zuster in een doodskist te zien. De nachtmerrie werd werkelijkheid en het voelde heel onnatuurlijk.’’

Uiteindelijk kwam ook de moeder van Gitta aan het woord. ,,Een moeder wil haar kinderen beschermen. Ik was niet in staat om te voorkomen wat haar is overkomen.’’

Dood door schuld

De dader heeft inmiddels een bekentenis afgelegd. Hij bekent schuld aan onder meer dood door schuld en wegrijden na een ongeval zonder hulp te verlenen.  De uitspraak volgt op 15 november.

 1. Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  Woede in Australië: agent schiet zwarte jongen neer, die daarna sterft omdat ziekenhuis dicht is

  In het noorden van Australië is een golf van verontwaardiging op gang gekomen nadat een zwarte tiener (19) door een politieagent werd neergeschoten en stierf omdat er geen medische zorg voor hem was. Duizenden mensen zijn de straat opgegaan om te protesteren tegen de betrokken instanties. Constable Zachary Rolfe (28), de agent die volgens de demonstranten racistisch zou zijn, is gisteravond beschuldigd van moord.
 2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

  Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

  Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.
 3. Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegetakeld’
  PREMIUM

  Broer Michel vindt zus Ana (58) dood in bed: ‘Ze was gruwelijk toegeta­keld’

  Een Belgische vrouw van 58 is dinsdag vermoord teruggevonden in haar huis in Tolox, in het zuiden van Spanje. De Guardia Civil houdt een klopjacht op een vriend van de vrouw, ook een Belg. Speurders houden rekening met een moord in de relationele sfeer, al wordt ook roofmoord niet uitgesloten. ,,Mijn zus verzamelde antiek. Enkele waardevolle stukken zijn verdwenen", zegt de broer van het slachtoffer.