PaperGay on Twitter

Фото: Чита.Ру

Muur van vuur overspoelt Siberië: dieren verminkt en bewoners dakloos

Tientallen mensen zijn gewond geraakt en honderden dakloos door bos- en steppenbranden in Siberië. Het vuur woedt nabij de Siberische stad Tsjita. 

Чита.Ру on Twitter

Жители Забайкальского края сняли искалеченных огнём животных и попросили им помочь https://t.co/HHIrkOypCp Обгоревшие животные еле дышат.

Volgens het Russische ministerie dat belast in met de bescherming van de bevolking zijn 27 gewonden geregistreerd, van wie er enkelen in het ziekenhuis moesten worden behandeld. 109 gebouwen brandden af, waaronder 90 woonhuizen, zo meldt het Russische persbureau Tass. 340 mensen zijn dakloos geraakt door de vuurzee.

President Vladimir Poetin heeft de autoriteiten opgedragen de inspanningen ter bestrijding van de branden op te voeren en de getroffen burgers in veiligheid te brengen. De Russische overheid riep de noodtoestand in de regio uit. Bewoners van het Trans Baikal-gebied werden massaal geëvacueerd. Of er ook dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, wordt niet gemeld. 

In enkele dorpen is het vuur onder controle gebracht. De autoriteiten waarschuwen echter dat het vuur door de sterke wind weer de kop kan opsteken. De branden zijn vermoedelijk overgeslagen van de steppen in het buurland Mongolië. In Rusland ontstaan regelmatig bosbranden met ernstige gevolgen, onder andere door kampvuurtjes die verboden zijn, maar desondanks vaak worden aangestoken.

Verbrande dieren

Чита.Ру on Twitter

Спасатели срочно выехали в Кличку из-за угрозы перехода степного пожара на дома https://t.co/Gjzy7lzgfk Пожару присвоен повышенный номер сложности.

Ook dieren in het gebied werden getroffen door de natuurbranden. Ooggetuigen filmden verminkte dieren op de steppen rond Tsjita. Bewoners van de streek probeerden de verbrande dieren te helpen en vroegen om hulp. Verslaggevers van persbureau Chita.ru zagen een verbrand paard, dat nauwelijks adem kon halen.

Andrei Lim, de vice-minister van Landbouw en veterinair hoofdinspecteur van het gebied, zegt dat men nu bezig is met het inventariseren van de schade en beloofde in actie te komen voor de getroffen dieren. Ook vanuit hygiënisch oogpunt. ,,Dierenartsen zullen de dieren, afhankelijk van hun toestand, behandelen’’, aldus Lim. 

Чита.Ру on Twitter

МЧС: Все пожары в населённых пунктах Забайкалья потушили https://t.co/plrfTk6n4p По последним данным, пострадали 27 человек, сгорели 109 строений (в том числе 90 жилых домов), более 340 человек лишились имущества.

Volledig scherm
Een blushelikopter haalt bluswater op uit het Baikalmeer om bosbranden in het gebied te blussen (Archiefbeeld) © EPA