‘Napalmmeisje’ ondergaat laatste huidbehandeling na 50 jaar: ‘Niet langer een slachtoffer van de oorlog’
De iconische foto van ‘napalmmeisje’ Phan Thi Kim Phuc is een van de beroemdste uit de wereldgeschiedenis. Phuc was amper 9 jaar oud toen ze op 8 juni 1972 door fotograaf Nick Ut in beeld werd gebracht, nadat de Amerikanen het Zuid-Vietnamese dorpje Trảng Bàng met napalm hadden bestookt. De inmiddels 59-jarige vrouw ondergaat al een tijd laserbehandelingen tegen de ernstige brandwonden op haar bovenlichaam. Deze week was haar allerlaatste huidbehandeling.
De 59-jarige Phan Thi Kim Phuc herinnert zich die vreselijke dag nog alsof het gisteren was. ,,Als kinderen mochten we gewoon spelen in de buurt van de schuilkelder op de binnenplaats van de tempel. Ik herinner me dat de Zuid-Vietnamese soldaten na het middageten plots begonnen te roepen dat de kinderen moesten rennen”, vertelt de vrouw aan de Amerikaanse nieuwszender CBS4. Het destijds 9-jarige meisje probeerde zo snel mogelijk weg te lopen, maar kon niet ontsnappen aan de napalmbommen.
De Verenigde Staten zetten de bijtende stof volop in als wapen tijdens de Vietnamoorlog, die maar liefst twintig jaar duurde: van 1955 tot 1975.
‘Hij heeft mijn leven gered’
,,Ik keek omhoog en zag hoe een vliegtuig vier bommen liet vallen”, vertelt Phuc. In een mum van tijd voelde het alsof ze in brand stond. ,,Ik dacht op dat moment: ‘Mijn god, ik ben verbrand en zal er lelijk uitzien, mensen zullen me anders bekijken’”, aldus de vrouw. Ze was God daarentegen ook erg dankbaar omdat haar voeten niet verbrand waren, waardoor ze verder kon rennen tot op dezelfde weg waar de 20-jarige Nick Ut, fotograaf voor het persagentschap Associated Press (AP), zich had opgesteld. ,,Ik had eerder al een foto genomen van een jongen die gestorven was, maar toen zag ik Kim plots naar me toe rennen”, vertelt hij.
Ut legde het vreselijke beeld in minder dan een seconde vast en goot vervolgens water over het 9-jarige kind. Daarna bracht de fotograaf Phuc en enkele andere gewonde kinderen naar het ziekenhuis. ,,De dokters zeiden dat ze zou sterven. Ik maakte hen tot drie keer toe duidelijk dat ze nog leefde, maar ze weigerden. Toen liet ik mijn perskaart zien en zei ik tegen de artsen dat als Kim sterft, haar foto op de voorpagina van alle kranten zou staan. Uiteindelijk namen ze haar toch mee naar binnen”, vertelt de fotograaf. ,,Hij heeft mijn leven gered en is deel van mijn familie geworden”, aldus Phuc over Ut. De fotograaf zou later de Pulitzerprijs winnen met het iconische beeld.
Laserbehandelingen
Na de ingrijpende gebeurtenis bleef de vrouw nog jarenlang in Vietnam wonen. In 1992 verhuisde ze samen met haar echtgenoot naar Canada. Phuc heeft zich lange tijd geschaamd voor de wereldberoemde foto, maar geleidelijk aan leerde ze zichzelf te accepteren. ,,Nu, vijftig jaar later, ben ik niet langer een slachtoffer van de oorlog, ik ben niet langer het ‘napalmmeisje’. Nu ben ik iemands vriend, iemand die anderen helpt, een grootmoeder. Nu ben ik een overlevende die oproept tot vrede.”
Jarenlang moest Phuc nog met de pijn van de brandwonden op haar bovenlichaam leven en kon ze zich maar beperkt bewegen. Een paar jaar geleden ontdekte ze echter een nieuwe behandeling van dokter Jill Waibel bij een dermatologisch laserinstituut in Miami. Die behandeling zorgt ervoor dat het littekenweefsel versoepelt en vervaagt. Dokter Waibel bood de lasersessies gratis aan, aangezien haar patiënte volgens haar ‘een symbool van vrede en hoop’ is.
,,Ik moest de behandeling twaalf keer ondergaan, maar nu heb ik veel minder pijn”, zegt Phuc. De vrouw zal alleen nog enkele kleinschalige laserbehandelingen moeten laten uitvoeren. ,,Ze ziet er beter en gelukkiger uit, ze is altijd aan het lachen”, zegt ook fotograaf Nick Ut, die nog steeds regelmatig contact heeft met Phuc.
In 2018 blikte Phan Thi Kim Phuc terug op de Vietnamoorlog:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens
De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege ‘documenten over kernwapens’. Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel ‘hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen’. -
Hoge religieuze leider taliban gedood bij zelfmoordaanslag
De hooggeplaatste talibangeestelijke Sheikh Rahimullah Haqqani is donderdag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel omgekomen bij een zelfmoordaanslag. De aanslag, waarbij ook zijn broer werd gedood, is opgeëist door Islamitische Staat (IS). Haqqani staat bekend om zijn vurige toespraken tegen de jihadistische groepering. Drie anderen raakten gewond bij de explosie. -
Wie verkoeling zoekt in deze Belgische badplaats is gewaarschuwd: ‘Geen ontbloot bovenlijf, anders boete’
De Belgische kustgemeente Knokke-Heist roept dagtoeristen op de komende dagen hun T-shirt aan te houden op straat. Burgemeester Piet De Groote verwacht veel mensen en die kennen niet altijd de regels. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.
-
PREMIUM
Stikstof houdt Nederland in zijn greep, maar hoe zit dat in andere landen?
Stikstof houdt ons land nu al een paar jaar in zijn greep. Hoe zit dat in andere landen? En waarin verschillen zij van Nederland? -
Na 22 jaar wint Indiase man rechtszaak om 24 cent
De aanhouder wint (bijna) altijd. Na 22 jaar (!) procederen won een man in India een rechtszaak die hij aanspande nadat hij te veel had betaald voor twee treintickets. Het bedrag waar het om draaide? 24 cent. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.