Navo laat spierballen zien: 'Poetin, handen af van Oekraïne’
Onrust in Zwarte ZeeHet spel rond Oekraïne is weer op de wagen. Rusland bouwt een grote troepenmacht op aan de Oekraïense grens. De Navo stuurt oorlogsbodems naar de Zwarte Zee. Vladimir Poetin test president Joe Biden. Tot hoever wil hij gaan?
Het jongste besluit in de oplaaiende crisis rond Oekraïne is het sturen van twee Britse oorlogsschepen naar de Zwarte Zee. De Navo laat zijn spierballen zien. Het is een signaal in de richting van Vladimir Poetin: blijf met je handen van Oekraïne af. Aan de Britse vlootbeweging ging ook al een Amerikaanse waarschuwing vooraf. Het ministerie van Defensie liet Turkije weten dat twee marineschepen de Bosporus zullen passeren, de nauwe zeestraat die de Middellandse Zee verbindt met de Zwarte Zee.
De spierballentaal van de Navo leidt ongetwijfeld tot een kat-en-muis-spel met de inmiddels ook versterkte Russische Zwarte Zee-vloot. Naar het voorbeeld van de ‘ontmoeting’ onlangs tussen een Amerikaans en Chinees vliegdekschip in de Zuid-Chinese Zee. De VS wilden er laten zien dat de zee internationaal water is, China onderstreepte zijn claim dat de zee Chinees water is.
Grote spanning
Rond Oekraïne bouwt zich in slechts enkele weken een grote spanning op. Die werd vorige maand ingeluid met een forse opbouw van Russische strijdkrachten langs de Oekraïense grens. Het ging om twee legerdivisies en drie onderdelen met luchtlandingstroepen. De troepenopbouw was, volgens de Russische minister van Defensie, Sergei Shoigu, een reactie op ‘dreigementen’ van de Navo. Hij zei niet om welke ‘dreigementen’ het ging.
Als de Russische president zijn tegenstanders nerveus wilde maken, is dat gelukt. Zijn Oekraïense collega, Volodymyr Zelensky, belde tevergeefs naar Moskou met een verzoek om uitleg. Poetin nam de hoorn niet op. Dat deed hij wel toen afgelopen week Joe Biden en Angela Merkel belden. De boodschap was duidelijk: val niet in herhaling. Haal niet opnieuw zo’n stunt uit als in 2014, met de annexatie van de Krim en het begin van een oorlog met steun van de pro-Russische separatisten in Oost- en Zuid-Oekraïne. Een strijd die het land nog altijd verscheurt en om de haverklap oplaait als Vladimir Poetin daar opdracht toe geeft. Tot nu toe zijn er bij de gevechten meer dan 14.000 mensen om het leven gekomen. Er is geen enkel zicht op onderhandelingen voor een politieke oplossing.
Landjepik
De eerste uitkomst van Poetins test lijkt al wel duidelijk. De Navo laat zijn tanden zien, het Westen spreekt zijn steun uit aan Oekraïne en Joe Biden doet een beroep op een wapen dat het Kremlin pijn doet: nieuwe sancties. Er staat voor het Westen ook een hoop op het spel. Een nieuwe Russische militaire inmenging zou een zware klap zijn voor de toch al kwetsbare democratie in Oekraïne. Bovendien heeft de wereldorde al genoeg aan zijn hoofd met een verwoestende coronapandemie en een nijpende klimaatcrisis die dringend moet worden aangepakt. Als Rusland ongemoeid wordt gelaten zou dat ook een bedenkelijk signaal zijn naar andere landen die aan landjepik willen doen. Dat kan niet worden getolereerd, net als een aanval op een democratie.
Dat het Joe Biden menens is blijkt uit zijn woordkeus (‘de VS staan pal achter de Oekraïense solidariteit en territoriale integriteit’) en uit zijn daden. Het blijft niet bij Amerikaanse vlootbewegingen en zijn aanvullende sancties tegen Rusland in reactie op Poetins agressieve buitenlandse politiek, diens schendingen van internationale wetgeving en inmenging in westerse verkiezingen. De president heeft inmiddels ook opdracht gegeven om meer militaire steun naar Oekraïne over te brengen. Daarbij wordt vooral ingezet op modernisering van de Oekraïense luchtmacht. Biden laat bij de sancties de zwaarste wapens nog ongemoeid. Mocht hij bijvoorbeeld besluiten om Poetin niet langer toegang te geven tot Swift, het systeem voor het internationale bankverkeer tussen tweehonderd landen, dan zal dat Poetin en de steenrijke Russische oligarchie hard raken.
Flinke schade
Dat Vladimir Poetin een harde koers vaart jegens Oekraïne heeft volgens Kremlin-watchers en veiligheidsanalisten te maken met toenemende problemen in eigen land. Rusland worstelt met een economische crisis, omdat het erg afhankelijk is van de olie- en gasinkomsten en de opbrengsten zijn laag. Ook brengt de coronapandemie flinke schade toe en daalt Poetins eigen populariteit en die van zijn volgzame partij. Daarom kan hij wel wat afleiding in het buitenland gebruiken. Daartegenover staat dat een nieuwe oorlog met en om Oekraïne uiterst riskant kan zijn voor de alleenheerser in het Kremlin. Veel Russen zitten niet te wachten op een oorlog - zij hebben al genoeg aan hun hoofd, en als het Westen het land financieel-economisch echt over de knie legt kan dat het begin zijn van Poetins ondergang. In het telefoongesprek met de Russische president zou Joe Biden hem met klem hebben opgeroepen om ‘te de-escaleren’. Helaas is niet bekend wat Poetin hem gezien de oplaaiende spanningen en alle gevaren van dien als antwoord gaf. Hij test niet alleen de Amerikaanse president, maar ook zichzelf in de zenuwenoorlog rond Oekraïne.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Opnieuw waait er Saharazand richting Europa, het valt komend weekend mogelijk neer op Nederland
West-Europa krijgt komend weekend mogelijk weer een lading stof uit de Sahara over zich heen. -
PREMIUM
Hezbollah verliest macht in Libanon, maar trekt oppositie land uit diepe crisis?
Te midden van de diepste economische crisis uit de historie van het land ging Libanon afgelopen zondag naar de stembus. Hoop dat de verkiezingen daadwerkelijk iets zullen veranderen hebben weinigen. Toch is er wel een verschuiving zichtbaar: de oppositie rukt op ten opzichte van de heersende corrupte elite. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg? -
PREMIUM
Berlijn, Barcelona en Marokko: zo gaat Femke (49) elk jaar gratis op vakantie
Je moet je huis netjes en schoon achterlaten voordat je vertrekt, maar dan kun je gratis vakantie vieren in het huis van een ander. Femke Breukels uit Utrecht is fanatiek huizenruiler: ,,We hebben al 10.000 euro bespaard.’’ -
Noord-Korea zet leger in bij strijd tegen snel verspreidend coronavirus
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gaat het leger inzetten om de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang in goede banen te leiden. Het besluit is gevallen tijdens een spoedvergadering van het politbureau, melden staatsmedia maandag. Het Aziatische land erkende vorige week voor het eerst met een “explosieve” Covid-uitbraak te kampen. Vermoedelijk betreft het de omikronvariant van het coronavirus.
-
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
video
Biden wil conflict met Rusland ‘de-escaleren’
De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag na het afkondigen van sancties tegen Rusland gezegd dat voor beide landen het moment daar is om ,,te de-escaleren’’. Eerder op donderdag maakten de VS bekend tien medewerkers van de Russische ambassade in Washington uit te wijzen en tegen meer dan dertig Russen of Russische instellingen sancties af te kondigen. Die acties kwamen wegens Russische pogingen om met hackers de Amerikaanse verkiezingen van 2020 te beïnvloeden. Rusland heeft woedend gereageerd op de harde sancties en de Amerikaanse ambassadeur ontboden. -
Rusland woest over nieuwe Amerikaanse sancties
Rusland heeft de Amerikaanse ambassadeur ontboden, nadat Washington vandaag nieuwe en ongekend harde sancties had afgekondigd. Moskou stelt tegensancties in het vooruitzicht. ,,Het zal voor de Amerikaanse kant (de ambassadeur, red.) een zwaar gesprek worden’’, stelde woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigend.