Volledig scherm
De verdachte © Kenya police

Nederlander in Kenia opgepakt voor misbruik meisjes

updateDe Keniaanse politie heeft donderdag een Nederlander aangehouden die wordt verdacht van seksueel misbruik van drie meisjes van 8, 9 en 10. De politie meldt dat de man is opgepakt in de wijk Kasarani in de hoofdstad Nairobi. De Nederlander (69) bestierde in het Afrikaanse land een weeshuis voor meisjes.

Het misbruik zou in 2016 hebben plaatsgevonden. De Nederlander, Hans V., was daarna twee jaar spoorloos. Hij wordt vrijdag voorgeleid. 

Volgens zijn accounts op sociale media heeft V. een juridische achtergrond en studeerde hij op de universiteit van Michigan in de VS. In 2003 had hij nog een adres in Oud-Turnhout in België, vlak over de grens bij Tilburg.

Kostschool

Cradle, een Keniaanse stichting die zich inzet voor kinderrechten, stelt in een rapport dat V. al in 2001 verdacht werd van misbruik van kinderen.  Hij bestierde toen een meisjeskostschool of -weeshuis in de sloppenwijken van Nairobi, stelt de stichting.  Cradle verwijst naar rechterlijke stukken, waar ook in een andere Keniaanse publicatie naar wordt verwezen.

Ook Keniaanse media schreven in die tijd over de zaak. V. zou meisjes van 12, 13 en 15 jaar hebben misbruikt. Zelf ontkende hij dat.  Cradle spande namens de drie meisjes een rechtszaak aan, maar V. werd niet veroordeeld. Volgens de stichting werden verdachten en getuigen in het proces zwaar tegengewerkt door de Keniaanse politie. 

Volgens de stichting zou V. een lijst hebben bijgehouden waarop de namen van 70 meisjes voorkwamen, met daarachter een vinkje of ze maagd of geen maagd waren. De Nederlander zou meisjes misbruikt hebben en hebben meegenomen op vakanties naar Mombasa, waar andere mannen seks hadden met de meisjes.  De meisjes werden 'spring chicken’ genoemd; piepkuikens. 

V. werd ook beschuldigd van het stelen van traveler cheques en van het bij zich dragen van een vals Brits paspoort, met de naam Michael Stewart George.

Huis

Na de rechtszaak heeft V. elders in Kenia een nieuw weeshuis opgestart. Op één van zijn twee Facebook-accounts meldt V. dat dat in Kitui is, ruim 100 kilometer ten westen van Nairobi. Hij vertelt daar ook dat hij een huis aan het bouwen is.  Ook meldt hij in een reactie onder één van zijn foto's dat hij liefst elf kinderen heeft, bij verschillende vrouwen. Elders stelt hij dat het er vier zijn, bij drie exen.