Volledig scherm
Het Roemeense meisje Mihaela Adriana Fieraru werd vrijdag ontvoerd en vermoord. © Roemeense politie

Nederlander Johannes V., verdacht van moord op Roemeens meisje (11), pleegt zelfmoord

UpdateDe 47-jarige Nederlander die een Roemeens meisje zou hebben gewurgd en gezocht werd door de Roemeense politie, heeft zelfmoord gepleegd. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie Oost-Brabant. Het lijkt erop dat Johannes V. bewust op een vrachtwagen is ingereden in het Noord-Brabantse Escharen. Hij wordt er van verdacht een 11-jarig meisje uit het Roemeense dorp Gura Şuţii te hebben vermoord. 

Volledig scherm
Johannes V. © AD

Het Openbaar Ministerie maakte eind van de middag bekend dat de man die werd gezocht, is overleden bij een ongeluk in Escharen. Daar reed een personenauto tegen een vrachtwagen op. De precieze oorzaak van het ongeluk wordt onderzocht, aldus het OM, maar het lijkt erop dat Johannes V. bewust de crash heeft veroorzaakt om zichzelf van het leven te beroven. De chauffeur van de vrachtwagen raakte lichtgewond en kon zelf uit de cabine van de truck kruipen. Volgens een getuige was de politie ‘opvallend snel’ ter plaatse, maar een woordvoerder ontkent dat er sprake was van een achtervolging.

De 11-jarige Mihaela Adriana Fieraru verdween vrijdagmiddag iets na vijven in het dorp Gura Șuţii, ten noordwesten van Boekarest. Dat gebeurde toen ze op weg was van school naar huis. Ze werd voor het laatst vastgelegd door een beveiligingscamera op 350 meter van het huis waar ze woonde.

Hoofdverdachte Johannes V. (roepnaam Joop) uit Beers had Roemenië na de dood van het meisje in allerijl verlaten. De Nederlander wordt in Roemenië beschuldigd van vrijheidsberoving, verkrachting en moord. Hij zou sinds 2016 elk jaar naar Roemenië reizen. Deze keer was hij 18 september aangekomen in het oost-Europese land, melden Roemeense media.

De politie in Roemenië had een grote zoekactie op touw gezet nadat het meisje als vermist was opgegeven. Zondag werd het levenloze lichaam van Mihaela gevonden, een aantal kilometer van de plek waar ze was verdwenen. Haar lichaam lag in een veld. Er waren sporen van geweld. Het meisje is binnen 35 minuten na haar verdwijning om het leven gebracht, vermoedt de politie.

Pedofiel

Autopsie heeft uitgewezen dat ze door wurging om het leven is gekomen. Ze is gewurgd met een broek. Of het meisje ook seksueel is misbruikt, is nog niet definitief vastgesteld maar Johannes V. wordt er wel van beschuldigd. Het meisje is na haar dood nog gebeten door wilde dieren. De Nederlander is door bewakingscamera’s letterlijk in beeld gekomen. Op de beelden is te zien dat het meisje bij hem in de auto zat. Volgens Roemeense media heeft Johannes V. een pedofiel en gewelddadig verleden. Roemeense autoriteiten zeggen dat van de Nederlandse politie te hebben gehoord maar justitie in Oost-Brabant wil daar (nog) niks over zeggen. ,,Het onderzoek wordt verder in Roemenië gedaan.” 

De verdachte zou met een huurauto vanuit Boekarest naar het dorpje zijn gereden. Hij was meerdere dagen in Roemenië. In een gehuurde flat in Boekarest zou de Roemeense politie dna van Johannes V. hebben gevonden. De auto werd op verschillende plekken vastgelegd door beveiligingscamera’s, waarvan er zo’n dertig tot veertig in het dorp zouden hangen. De huurauto zou op dezelfde camera zijn vastgelegd als het meisje.

De huurauto werd door de politie getraceerd. De Roemeense recherche sprak zelfs telefonisch met Johannes V., zegt een bron rond het onderzoek tegen deze nieuwssite. Maar V. zou gezegd hebben dat hij niets met de zaak te maken had. Omdat het toen nog niet om moord ging maar ‘slechts’ om een vermissing, liet de politie de man gaan.

Johannes V. verliet vervolgens in allerijl het land. Daarna vloog hij naar Nederland. De Roemeense politie nam contact op met de collega’s in Nederland en ook hier werd V. vervolgens gezocht. Vanmiddag reed hij – naar alle waarschijnlijkheid expres – in op een vrachtwagen bij Escharen.

De Roemeense politie gaat er vooralsnog vanuit dat de man alleen heeft gehandeld. 

Volledig scherm
De vrachtwagen ligt dwars op de weg. © SK-Media
Volledig scherm
Johannes V. werd in Roemenië al rijdend gefilmd. © Videostill