Volledig scherm
Een bankpas van Bunq in de kleuren van de regenboog © Bunq

‘Nederlander zwaar mishandeld in India om bankpas in regenboogkleuren’

Een Nederlander (29) is zwaar mishandeld in India nadat hij met een regenboogkleurige bankpas van de Bunq-bank betaalde. Een groep mannen dacht dat de Nederlander homoseksueel was, en viel hem daarom aan.

De Nederlander haalde zijn bankpas tevoorschijn om een lunch te betalen in de Noord-Indiase stad Lucknow, vertelt Sarah Jansen van Traveller Assist, dat de man bijstaat namens zijn reisverzekering. Een groep van zo'n tien mannen dacht vanwege de kleuren van de bankpas - de regenboog is het symbool van de LHBT-gemeenschap - dat de man homoseksueel was. Zij begonnen homofobe opmerkingen te maken en gooiden de man op de grond. 

De Nederlander, wiens naam om privacyredenen niet bekend is gemaakt, werd zwaar mishandeld door de groep. Hij liep ernstige kneuzingen op aan zijn gezicht. Hij is opgenomen in het ziekenhuis en moet daar ter observatie nog een nacht blijven. Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden naar aanleiding van de mishandeling.

Bunq: enorm geschokt

Bunq betreurt het incident enorm, zegt woordvoerder Bianca Zwart. ,,We zijn heel erg geschokt. Voor zover wij weten, is zoiets nog nooit eerder gebeurd.”

Het bedrijf piekert er niet over om iets aan de regenboogkleuren te doen, laat topman Ali Niknam in een statement op internet weten. Niknam zegt weleens opmerkingen te krijgen over het feit dat het bankpasje van Bunq wel wat minder gay zou mogen zijn. ‘Alsof gay op de een of andere manier iets slechts zou kunnen zijn.’

Woordvoerder Zwart: ,,We vinden het heel belangrijk dat iedereen trots is op wie hij of zij is. Dus aan de passen gaan we niets veranderen.”

  1. Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Zo klinkt de stem van een 3000 jaar oude Egyptische mummie

    Britse wetenschappers zijn er met geavanceerde technieken in geslaagd een meer dan drieduizend jaar oude Egyptische mummie weer een stem te geven. Ze maakten een gedetailleerde scan van het strottenhoofd van priester Nesyamun, maakten daar een 3D-print van en zorgden er met speciale apparatuur voor dat de gekopieerde keel echt geluid kon produceren. Het resultaat: één seconde van Nesyamuns stem. ,,Dit moeten gelovigen hebben gehoord als de priester ze toezong.”
  2. Rusland piekert over mysterieuze zwangerschap tienermeisje: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland piekert over mysterieu­ze zwanger­schap tienermeis­je: ‘Ivan (10) kan niet de vader zijn’

    Rusland is in de ban van de prille, vooralsnog mysterieuze zwangerschap van de 13-jarige Daria uit de stad Zheleznogorsk. Volgens de aanstaande moeder is haar piepjonge vriendje Ivan (10) ‘honderd procent zeker’ de vader van de baby, maar experts stellen dat zoiets vanwege zijn leeftijd onmogelijk is. ,,Onderzoek heeft aangetoond dat hij nog niet in de puberteit zit en geen actieve zaadcellen heeft.” De politie vermoedt dat het meisje seksueel misbruik door een volwassene verzwijgt.