Volledig scherm
De in beslag genomen lading bestond volgens de politie grotendeels uit zogenoemde La Bomba-knallers. © Bundespolizei Waldhaus

Nederlanders betrapt met lading illegaal vuurwerk: ‘We hoopten dat jullie niet alles zouden vinden’

Twee Nederlandse kampeerders die met een goed verstopte lading illegaal vuurwerk vanuit Tsjechië onderweg waren naar huis, hebben de Duitse politie afgelopen weekend tevergeefs geprobeerd op het verkeerde been te zetten.  

De Nederlanders (23 en 25 jaar) verklaarden tijdens een controle bij Waldsassen dat ze slechts ‘wat goedkoop knalvuurwerk’ hadden aangeschaft voor vertrek van hun Tsjechische camping maar daar geloofden de federale agenten niets van. Zij besloten de wagen van het duo binnenstebuiten te keren en vonden ruim 30 kilo vuurwerk waarvan de invoer verboden is in Duitsland. 

Het grootste deel van dat illegale vuurwerk (28 kilo) bestond volgens plaatselijke media uit het zogenoemde La Bomba. Dat knalvuurwerk zat verstopt onder dekens, slaapzakken en kampeergerei. In tassen, dozen en onder het reservewiel vonden de politieagenten nog andere knallers.

De Nederlanders verklaarden de illegale lading zo goed te hebben verstopt om bij een eventuele controle ‘tenminste nog wat over te houden’. Volgens de twee hadden ze tijdens hun vakantie in Tsjechië al enkele illegale knallers afgestoken op hun camping bij de stad Cheb en waren ze daarna weggestuurd. 

Aangeklaagd

De politie klaagde de twee twintigers aan wegens inbreuken op de Duitse springstoffenwetgeving en nam het illegale vuurwerk in beslag. Het had een netto explosieve massa van 5,5 kilo, aldus de politie. De Nederlanders moesten ter plaatse een borg betalen van 400 euro.

  1. ‘Extreemste vrouwelijke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    ‘Extreemste vrouwelij­ke pedofiel ooit’ vandaag op vrije voeten

    In Groot-Brittannië is de 49-jarige Vanessa Marks, die in 2009 werd veroordeeld voor seksueel misbruik van baby’s en peuters in het kinderdagverblijf waar ze werkte, vrijgelaten. De vrouw zat tien jaar in de cel. Volgens de Britse staatssecretaris voor gevangeniszaken en reclassering Lucy Frazer vormt Marks geen gevaar meer voor de samenleving. Familieleden van slachtoffertjes zijn echter woest. ,,Als ik haar op straat zie, vermoord ik haar.”