Omwonenden filmden de vechtpartij tussen de Nederlanders en de Corsicanen.
Volledig scherm
Omwonenden filmden de vechtpartij tussen de Nederlanders en de Corsicanen. © Twitter

Nederlanders gewond bij treffen voetbalfans in Frankrijk: ‘Ze kwamen vooral om te vechten’

Tientallen Nederlandse en Franse supporters zijn vanmiddag slaags geraakt in Noord-Frankrijk. Daarbij vielen zes gewonden van wie een zwaargewond. Het incident gebeurde enkele uren voor het tweede divisie-treffen tussen CS Sedan en SC Bastia. Volgens de autoriteiten vielen de slachtoffers vooral aan Nederlandse kant en waren de vechtersbazen niet zozeer voor het voetbal afgezakt naar de Franse Ardennen.

De problemen begonnen omstreeks 13.30 uur. Om nog onbekende redenen kregen de Nederlandse voetbalfans het aan de stok met supporters van het Corsicaanse SC Bastia. Zij waren op eigen gelegenheid naar Noord-Frankrijk gereisd, in tegenstelling tot een paar honderd Corsicanen die in clubverband het vliegtuig hadden genomen.  

,,Er ontstond al vrij snel een gevecht. Zo’n 100 Nederlanders vielen 50 Bastia-supporters aan”, verklaarde politiechef Philippe Miziniak tegenover Franse media. Op filmpjes op sociale media is een deel van de confrontatie tussen de twee groepen te zien. De ene belaagt de andere in een straat in het stadscentrum met onder andere terrasmeubilair, mogelijk van een bar waar de Nederlanders volgens Franse supporters ‘zomaar’ binnenvielen.

Politieagenten kwamen later tussenbeide, maar konden niet voorkomen dat er gewonden vielen. ,,De slachtoffers waren vooral Nederlanders. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis’’, aldus Miziniak. Een van hen was er volgens hem heel slecht aan toe.

Volgens de autoriteiten van het arrondissement Ardennen kwamen de Nederlandse supporters ‘in de eerste plaats voor het vechten’ naar Sedan. ,,Dit zijn oncontroleerbare elementen die zeer lastig te detecteren zijn, maar hun beweegredenen hebben zeker niets met de sport te maken”, luidt het in een verklaring. 

FC Utrecht 

Verschillende getuigen verklaarden tegenover een verslaggever van het Franse persbureau AFP dat de afgelopen dagen op sociale media veel berichten circuleerden waarin fans van FC Utrecht werden uitgenodigd naar Sedan te komen. Utrechtse supporters  woonden in de jaren nul grote voetbalwedstrijden in Sedan bij. Dit als dank voor het eerbetoon van de club aan oud-speler David Di Tommaso die in 2005 overleed terwijl hij onder contract stond bij FC Utrecht. 

Volgens Bastia-supporters begonnen de Nederlanders met vechten. ,,We zaten rustig aan de bar toen ze ons plotseling aanvielen. Bizar. We hebben geen enkele rivaliteit met Sedan. Het is niet zoals in Nice of Marseille waar we weten dat de sfeer gespannen kan zijn. Gelukkig duurde het gevecht vanmiddag niet lang’’, vertelde een Corsicaanse supporter die anoniem wilde blijven. 

SC Bastia-supporters in de straten van het Noord-Franse Sedan na de massale vechtpartij met de Nederlanders voorafgaand aan het tweede divisie-treffen tussen Sedan en Bastia.
Volledig scherm
SC Bastia-supporters in de straten van het Noord-Franse Sedan na de massale vechtpartij met de Nederlanders voorafgaand aan het tweede divisie-treffen tussen Sedan en Bastia. © AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
 1. ‘Ik kan niet wachten om anesthesist en moeder Betty weer te zien’
  PREMIUM
  DAGBOEK ITALIË

  ‘Ik kan niet wachten om anesthe­sist en moeder Betty weer te zien’

  De gezondheidszorg in Lombardije haalt voorzichtig adem. De bezettingsgraad van de intensive cares in Italiës meest getroffen regio daalt. Het totaal aantal opnames en besmettingen blijft nog wel stijgen, maar minder hard dan een week geleden. Verdriet is er wel om de dood van grote aantallen artsen en verplegend personeel. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.
 2. Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspieroefeningen in 45 seconden
  video

  Atlete verpulvert record Ronaldo: 176 buikspier­oe­fe­nin­gen in 45 seconden

  De Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya (29) heeft het buikspieroefeningenrecord van Juventus-voetballer Cristiano Ronaldo verpulverd. Ronaldo (35) lanceerde deze week een wedstrijdje - de Nike Living Room Cup - om thuiszitters tijdens de coronacrisis aan te sporen te blijven bewegen. Hij slaagde erin om in 45 seconden 142 keer zogenoemde core crushes te doen. Maar nu is ‘CR7' van de troon gestoten door middellangeafstandsloopster Semenya. Zij deed er in dezelfde tijd maar liefst 176.
 3. Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  Familie overleden Mohamed klaagt Belgische supermarkt aan: ‘Mondmasker zou angst opwekken’

  De nabestaanden van de 32-jarige Mohamed Nahi, die vorige week overleed aan de gevolgen van het coronavirus, hebben twee advocaten in de arm genomen. De familie gaat juridische stappen ondernemen tegen Colruyt omdat de Belgische winkelketen volgens hen het slachtoffer niet voldoende heeft beschermd. ,,Volgens zijn ploegbaas was het niet nodig om een mondmasker te dragen vanwege zijn jonge leeftijd.”