Volledig scherm
Waarschuwingsborden aan de Fins-Russische grens. © JIP/wikimedia

Nederlanders krijgen dikke boete voor selfie aan Fins-Russische grens

Twee Nederlandse mannen hebben gisteren een boete van 750 euro gekregen omdat ze zich ophielden in het verboden grensgebied tussen Finland en Rusland. De twee maakten een selfie bij de grens, maar werden betrapt door Finse grenswachten.

,,Wij bewaken onze grenzen, maak er geen illegale selfies", schrijft een Finse grenswacht op Twitter. Het incident vond plaats in de buurt van het dorpje Parikkala, in Zuid-Finland. Rusland en Finland delen een grens van ruim 1300  kilometer lengte, veelal door natuurgebied. De grens is afgezet met grenspalen, daarvoor staan borden die waarschuwen dat het een gebied is dat je alleen met een speciale vergunning mag betreden.

Wie de Nederlanders zijn en waarom (behalve voor het nemen van een selfie) ze in het gebied waren, vermeldt het bericht niet. Maar hun actie is  niet uniek. Afgelopen zomer hielden de Finnen vier Britse twintigers aan die met een biertje in de hand een selfie maakten bij een Russische grenspaal, ze waren even over 'gehopt' vanuit Finland. De Britten werden zeven uur vastgehouden door de grenswacht.

Gevoelig

De Finnen zijn nogal gevoelig over hun grens met Rusland. Het land besloot eerder dit jaar nog het leger uit te breiden vanwege de verhoogde militaire dreiging vanuit Rusland. Ook waren er tijdens de Vluchtelingencrisis van 2015 en 2016 migranten die probeerden via Rusland Finland, en zo uiteindelijk de EU, te bereiken. Dat omdat een wet het toestond per fiets de grens over te steken