Volledig scherm
Het Lang Co-strand. © Wikimedia Commons

Nederlanders verdrinken bij paradijselijk strand in Vietnam

UpdateEen duik in zee bij wat geldt als ‘het mooiste strand van Vietnam’ heeft twee Nederlandse toeristen gisteren het leven gekost. De mannen waren op vakantie met een groepsreis. Ze zouden waarschuwingen voor de ruige zee in de wind hebben geslagen maar de echtgenote van een van de slachtoffers kreeg een andere versie te horen. 

Het drama vond plaats bij het Lang Co-strand in Centraal Vietnam. De groep van 21 Nederlanders stopte er voor de lunch en checkte in bij een resort. Medewerkers waarschuwden de toeristen voor de ruige zee als gevolg van een tropische storm, melden plaatselijke media. 

Volgens hen ging een aantal groepsleden omstreeks 11.20 uur naar het strand, onder wie de latere slachtoffers. Die laatsten gingen ondanks de waarschuwingen toch het water in en werden vrijwel onmiddellijk weggespoeld door de sterke golven. 

De groepsleden op het strand hadden niets in de gaten tot ze de mannen om hulp hoorden schreeuwen. De groep alarmeerde de medewerkers van het resort. Die wisten een van de twee mannen weer op het droge te krijgen en probeerden hem tevergeefs te reanimeren. Vissers op zee borgen later het lichaam van de andere Nederlander, aldus de plaatselijke media.

Hulp bieden

Een van de slachtoffers is Dirk ‘Dick’ Wapstra (65) uit Ameide in de Zuid-Hollandse gemeente Zederik aan de Lek. Zijn echtgenote zegt zich niet te kunnen voorstellen dat haar man waarschuwingen in de wind sloeg. ,,Dat zou Dick nooit doen. Mij is verteld dat mijn man een andere man uit de groep probeerde te redden toen die ging zwemmen en in de problemen kwam’’, zegt de vrouw in tranen. 

Ze weet naar eigen zeggen niet goed welke versie over het drama ze nu moet geloven. Haar echtgenoot vierde onlangs zijn 65ste verjaardag en werkte in de aanloop naar zijn pensioen nog een paar dagen in de week als dakanalist.       

Quote

Mij is verteld dat mijn man een andere man uit de groep probeerde te redden toen die in de problemen kwam.

Echtgenote Dirk Wapstra

Volgens de politie kwamen beide slachtoffers om het leven door verdrinking. De stoffelijke overschotten zijn overgebracht naar het mortuarium van het provinciale ziekenhuis. De autoriteiten zijn bezig met de afhandeling van de juridische procedures voor de vrijgave van de lichamen en werken samen met de Nederlandse ambassade in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. 

Rus 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat twee Nederlanders die deel uitmaakten van een groepsreis, zijn verdronken in Vietnam. Het ministerie heeft contact met de nabestaanden en staat hen bij waar nodig, laat een woordvoerder weten. 

Eind vorig jaar verdronk een 34-jarige Russische man bij de badplaats Nha Trang, eveneens in Centraal Vietnam, onmder soortgelijke omstandigheden. Hij negeerde volgens de autoriteiten waarschuwingen van strandwachten voor de ruige zee. 

Tyfoon

Centraal Vietnam kende gisteren ruige zeeën als gevolg van tyfoon Toraji. Die was gistermorgen afgezwakt tot een tropische storm maar trok met zware stortbuien en rukwinden over het midden en zuiden van het land. Daarbij vielen minstens veertien doden.   

Bekijk hieronder beelden van de tyfoon Toraji:

Van de 12,8 miljoen buitenlandse toeristen die Vietnam in de eerste tien maanden van dit jaar bezochten, kwamen volgens Vietnamese media zo'n 64.000 uit Nederland.