Volledig scherm
President-elect Donald Trump © AP

Nederlands bedrijf mogelijk betrokken bij hacks door Russen

Een Nederlands bedrijf zou de Russische geheime diensten hebben geholpen bij het hacken van de Democratische Partij. Het zou volgens de Volkskrant gaan om Webzilla, een hostingprovider met een bezoekadres in Haarlem.

Webzilla is onderdeel van het bedrijf XBT Holding, dat wereldwijd diensten aanbiedt. De 36-jarige Rus Aleksej Gubarev is directeur van XBT Holding. De eigenaren van het bedrijf zijn onbekend.

Faciliterende rol


Volgens de Volkskrant wordt in het rapport,  de zogeheten 'Trump-memo's', dat gisteren uitlekte op de laatste pagina de 'faciliterende' rol van Gubarev en Webzilla beschreven. De Rus zou door de Russische geheime dienst FSB zijn gerekruteerd.

Webzilla zou hebben geholpen bij het verspreiden van virussen en het stelen van data en andere activiteiten gericht tegen de Democraten. Het bedrijf beheert de data van grote bedrijven en biedt ook dataservers aan. Webzilla huurt zelf ook weer capaciteit in, omdat het in Nederland nog geen eigen datacentrum heeft.

Anoniem blijven

Volgens een aangehaalde expert, die met Webzilla werkte maar anoniem wil blijven, zou het voor de Russische geheime dienst ‘aantrekkelijk’ zijn om bedrijf als Webzilla te gebruiken. Een goede globale infrastructuur en loyale werknemers zijn daarvoor onder meer de reden.

Andere experts twijfelen aan de vermeende rol van Webzilla. Aan Rusland gelieerde hackers zouden er namelijk alles doen om via ‘vage bedrijfjes’ serverruimte te betrekken. Ze zouden hun ip-nummers afschermen om anoniem te blijven en de afgenomen diensten betalen in Bitcoins. Een bedrijf als Webzilla zou te veel in het oog springen.

De commercieel directeur van XBT, Jochem Steman, laat in een reactie weten dat het bedrijf, of de dochterorganisatie Webzilla: ,,Geen enkele band heeft met de genoemde hacks.'' Het bedrijf werkt aan officieel statement en komt binnenkort met verklaring.